Slovesnost ob vseevropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

Študijski center za narodno spravo, Mestna občina Ptuj, Minoritski samostan sv. Petra in Pavla Ptuj, Društvo izobražencev Viktorina Ptujskega in Inštitut dr. Jožeta Pučnika vas ob 23. avgustu - vseevropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov vabijo na SPOMINSKO SLOVESNOST v sredo, 24. avgusta 2011, ob 19. urna dvorišču Minoritskega samostana na Ptuju, Minoritski trg 1, Ptuj.

Osrednji govornik bo predsednik SAZU akademik prof. dr. JOŽE TRONTELJ. Sledilo bo predvajanje dokumentarnega filma ORMOŠKI PETRIČEK,ki govori o otrocih iz koncentracijskega taborišča OZNE Strnišče pri Ptuju. Iz Ljubljane (parkirišče Dolgi most) bo organiziran avtobusni prevoz. Prijave sprejemamo na elektronski naslov info@scnr.si ali po telefonu 01/230 67 00, do ponedeljka 22. avgusta 2011.

Evropski parlament je 2. aprila 2009 sprejel Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu. Njen temelj predstavljajo številne predhodne deklaracije in resolucije, ki govorijo o spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, začenši s Splošno deklaracijo o človekovih pravicah iz leta 1948. Resolucija določa odnos evropskih institucij do totalitarizmov 20. stoletja ter daje pravno podlago za delovanje mednarodnih in nacionalnih institucij na tem področju. V svojem 15. členu poziva k razglasitvi 23. avgusta, dneva podpisa pakta med Nemčijo in Sovjetsko zvezo, za vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Spominski dan so med drugim podprli v Evropskem svetu ter Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi.

Študijski center za narodno spravo je v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, občino Krško in RTV Slovenije v letu 2009 prvič obeležil vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Dogodek je potekal na gradu Rajhenburg, kjer so bili med vojno nacistični zapori in zbirno taborišče za pregnane Slovence. Po drugi svetovni vojni je komunistična oblast tam zapirala politične nasprotnike, med njimi tudi Angelo Vode, predvojno komunistko in soustanoviteljico OF. V letu 2010 smo slovesnost ob 23. avgustu organizirali v Štanjelu na Krasu. Osrednji govornik je bil slovenski pisatelj in akademik Boris Pahor. Med udeleženci so bili predsednik slovenske vlade Borut Pahor, ljubljanski nadškof dr. Anton Stres, evropski in slovenski poslanci ter številni drugi visoki predstavniki političnega in družbenega življenja. Slavnostni pozdrav nam je poslal podpredsednik Evropskega parlamenta László Tőkés.

Vse objave