Slovesnost pri Kapeli mučencev v Šentjoštu

Ljubljana (13. 7. 2015) - V nedeljo, 5. julija 2015 je v Šentjoštu nad Horjulom potekala spominska svečanost pri Kapeli mučencev, z naslovom BODI ZDRAVA, MOJA LEPA DOMOVINA!

Slovesnost je bila posvečena spominu na pogumne može in fante, ki so se uprli komunističnemu nasilju in morali zato pred 70. leti v smrt ter 70 letnici begunstva domačinov v tuji svet.  Sv. mašo je ob somaševanju daroval kanonik Vinko Vegelj.  Slavnostni govornik dr. Boštjan M. Turk je v govoru poudaril, da so fantje in dekleta iz Šentjošta branili elementarne vrednote življenja, ki so tudi vrednote slovenstva. Sledila je podelitev Ehrlichovih priznanj in medalj ter bogat kulturni program, ki je v igri, pesmi in besedi prikazal odhod številnih domačinov v begunstvo in smrt.

Šentjošt  (1)

 

Dva dni pred tem je bila v cerkvi sv. Jošta odprta razstava o življenju in delu Toneta Oblaka, slovenskega rojaka iz Argentine. Razstava, z naslovom »Zapustil sled sem svojih korenin« je prikazala bogat ustvarjalni opus scenografa, organizatorja, rezbarja in lastnika velike tovarne za izdelavo stavbnega pohištva Oblak iz Argentine.

Kljub visokim temperaturam se je zbralo veliko število ljudi, ki so zbrano sledili celotnemu programu in se nato še dolgo zadržali v pogovoru in obujanju spominov na pretekle dni. Marta Keršič je skrbela za promocijo Študijskega centra za narodno spravo in navezala stik z več pričevalci.Vse objave