Slovesnosti v počastitev žrtev totalitarnih in avtoritarnih sistemov

Ljubljana (22.8.2018) - Sodelavci SCNR od sprejetja resolucije Evropskega parlamenta leta 2009, ki je razglasilo 23. avgust za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, vsako leto pripravimo spominsko slovesnost. Ob tem opozarjamo na množične kršitve človekovih pravic, svoboščin in dostojanstva, ki so jih povzročili vsi trije totalitarizmi: fašizem, nacionalsocializem in komunizem. Ob letošnji svečanosti smo se še posebej spomnili nedavno preminule Jelke Mrak Dolinar, nekdanje taboriščnice, preizkušene s strani treh totalitarizmov.

Letos stopamo v deseto leto obeleževanja dneva, ki ga je leta 2009 razglasil Evropski parlament. Na ta dan, 23. avgusta 1939 je bil podpisan pakt Ribbentrop – Molotov med nacionalsocialistično Hitlerjevo Nemčijo in komunistično Stalinovo Sovjetsko zvezo, kar je vodilo v tragedijo druge svetovne vojne in desetine milijonov žrtev. Spominski dan je leta 2012 razglasila tudi Vlada Republike Slovenije.

Ob letošnjem Evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov smo včeraj, 21.8., pripravili na naslednje dogodke: Ob 16. uri je potekalo odprtje razstave Skozi čas preizkušenj, v zaporniških celicah, na Beethovnovi 3, v Ljubljani.

Odprtje razstave in polaganje venca si lahko pogledate tudi na video posnetku:

Ob 16. 45 uri je delegacija v sestavi predstavnikov SCNR (dr. Andreja Valič Zver), Komisije Vlade RS za prikrita grobišča (Franci Stanonik) in Komisije Vlade RS za izvajanje zakona o popravi krivic  (mag. Majda Pučnik Rudl) položila cvetje pred termi spominskimi obeležji:

... pri zaporniških celicah na Beethovnovi 3,

.... pri spominski plošči pred ameriškim veleposlaništvom, Prešernova 31,

... in spomeniku žrtvam vseh vojn, Kongresni trg 2.

Ob 18. uri je bila sv. maša za žrtve v ljubljanski stolnici, ki jo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Po maši je bila akademija in slavnostni nagovor prof. dr. Ivana Štuheca.

Mašni nagovor ljubljanskega nadškofa msgr. Stanislava Zoreta si lahko preberete TUKAJ.

Celotni nagovor dr. Ivana Štuheca si lahko preberete TUKAJ.

Vse objave