Sodelavca SCNR sodelovala na mednarodni konferenci v Romuniji

Ljubljana (11. 7. 2011) - Med 28. junijem - 4. julijem 2011 sta se mag. Renato Podbersič in Boštjan  Kolarič iz Študijskega centra za narodno spravo udeležila mednarodne konference z naslovom "Condemning Communism - between Justice and History". Konferenca je potekala v romunskem mestu Fagaraš v Transilvaniji, pred prihodom na konferenco sta se 29. junija ustavila pri prof. dr. Miodragu Milinu v Temišvaru. Dr. Milin je vodja tamkajšnje podružnice romunske Akademije znanosti in profesor novejše zgodovine na več romunskih fakultetah. Predstavila sta mu delovanje SCNR in izmenjala knjige.

Sodelovca SCNR med predstavitvijo referatov.

Mednarodna konferenca je potekala med 30. junijem - 3. julijem 2011 v mestu Fagaraš, glavni organizator pa je bil romunski Inštitut za raziskovanje komunističnih zločinov (Institute for Investigation of Communist Crimes and the Memory of Romanian Exile) s sedežem v Bukarešti. Na konferenci je mag. Podbersič predstavil referat z naslovom "Condemnation of Communism in Slovenia - Historical Perspective", Kolarič pa referat z naslovom "Condemnation of Communist Crimes in Slovenia - Legal Perspective". Po predstavitvi sta tudi odgovarjala na vprašanja sodelujočih.

Mag. Renato Podbersič in srbski zgodovinar dr. Srđan Cvetković na Institutu za suvremenu istoriju v Beogradu.

Na poti domov je 4. julija 2011 sledil še postanek v Beogradu, kjer sta obiskala kolege zgodovinarje iz srbskega Instituta za suvremenu istoriju. Posebej sta se srečala z dr. Srdjanom Cvetkovićem, vodjem srbske komisije za raziskovanje povojnih prikritih grobišč.

Vse objave