Sodelavci SCNR sodelovali na 36. zborovanju Zveze zgodovinskih društev Slovenije

Ljubljana (25. 10. 2012) – Na Rogli se je 18. in 19. oktobra odvijalo tradicionalno zborovanje slovenskih zgodovinarjev. Letošnja tema zborovanja je bila zgodovina otroštva. Udeležili so se ga tudi trije sodelavci SCNR: mag. Renato Podbersič, Marta Keršič in mag. Majda Pučnik  Rudl.

Marta Keršič in mag. Majda Pučnik Rudl sta predstavili referat z naslovom »Otroštvo, ki ga ni bilo«. Razprava prinaša razmislek o potrebi po pretrganju molka o polpretekli slovenski zgodovini, ki izhaja iz zgodb otrok žrtev komunističnega sistema o strašni izkušnji vojne, izgub, taborišč, zaporov, šikaniranj in preganjanj. Osebne travme je povečevalo tudi šikaniranje, odvzem možnosti za nadaljnje šolanje in zaposlitev, negativno javno mnenje, pritiski na ožjo in širšo družino. Njihovo otroštvo je bilo nasilno pretrgano. O preživelih dogodkih, doživljanju in čustvovanju pa niso smeli govoriti. Posledice travm in izbrisa spomina segajo do danes.

Mag. Renato Podbersič pa je v svojem referatu z naslovom »Jud in Slovenec, združena pri reševanju judovskih otrok« predstavil doslej še neznano življenjsko zgodbo slovenskega učitelja Andreja Vendramina iz Solkana, ki je bil med 2. svetovno vojno aktivno udeležen pri reševanju skupine judovskih otrok v severni Italiji.

Vse objave