Spomin na nekdanje judovske someščane v Ljubljani

Ljubljana (6.8.2018) - Danes je bilo v Ljubljano simbolično vrnjenih prvih 23 judovskih meščanov in njihovih svojcev, ki so bili zaradi porekla ter nacističnega preganjanja iztrgani iz svojih domov in odpeljani v različna koncentracijska taborišča po zasedeni Evropi. Pred blokom na Štefanovi ulici 6 v Ljubljani sta štiri izmed omenjenih »spotikavcev« položila prof. Boris Hajdinjak in dr. Renato Podbersič, sodelavec SCNR. Iz tega bloka so bili namreč  v nacistična taborišča odpeljani Viljem Steinberg (umrl v Buchenwaldu), Lili Steinberg (umrla v Ravensbrücku), Ludvik Filipec (preživel) in Lidija Filipec (preživela).

Dr. Renato Podbersič, sodelavec SCNR in avtor knjige o judovski skupnosti na Goriškem "Jeruzalem ob Soči," pri vzidavanju enega od "Spotikavcev".

Tako so danes položili prve t. i. »Stolpersteine«, oz. »spotikavce« tudi na različnih lokacijah v Ljubljani. Glavno mesto Slovenije je s tem postalo šele drugo mesto v Sloveniji, vključeno v mednarodno razširjeni projekt »Stolpersteine«, s katerim se širom po Evropi spominjamo žrtev nacističnega preganjanja. Doslej so bili takšni spominski tlakovci v Sloveniji postavljeni le v Mariboru; skupno 12 spominskih tlakovcev na treh različnih lokacijah.

V holokavstu je bilo uničene več kot 90 odstotkov slovenske judovske skupnosti, ki si po tem nikoli več ni opomogla. Tudi v Ljubljani, kjer je pred drugo svetovno vojno živelo okrog 160 Judov, jih je veliko končalo v nacističnih taboriščih.

Prof. Boris Hajdinjak in dr. Renato Podbersič.

Vse objave