»Spomini na nacizem« v celicah

Ljubljana (14. 10. 2016) - Študijski center za narodno spravo in Škofijska gimnazija Vipava sta v četrtek, 13. oktobra, v nekdanjih zaporniških celicah na Beethovnovi 3 v Ljubljani pripravila otvoritev razstave z naslovom "SPOMINI NA NACIZEM".  Ob odprtju razstave je poleg predstavnikov SCNR in škofijske gimnazije spregovoril tudi kulturni ataše na nemškem veleposlaništvu v Ljubljani gospod Peter Lange.

img_1680 Dijakinje, ki so pripravljale razstavo.

Slovensko-nemška razstava je nastala v okviru mednarodnega programa EUROPEANS FOR PEACE in je rezultat dela dijakov in mentorjev Škofijske gimnazije Vipava in Geschwister Scholl Schule iz Leutkircha na Bavarskem. Razstava izpostavlja oblike upora proti nacionalsocializmu in vključuje tudi osebne zgodbe borcev proti temu totalitarnemu režimu.

img_1667

Na predstavitvi je z glasbeno točko naprej nastopila dijakinja ŠGV Rahela Ipavec,  Sledila sta kratka nagovora dr. Andreje Valič Zver, direktorice SCNR in mag. Alojza Grahorja, pomočnika ravnatelja Škofijske gimnazije Vipava.img_1677Gospod Peter Lange z nemškega veleposlaništva.

Kot osrednji govornik je  nastopil kulturni ataše veleposlaništva Zvezne republike Nemčije v Sloveniji g. Peter Lange. V svojem nagovoru je izrazil zadovoljstvo nad izvedenim projektom, saj tematiko niso obravnavali zgolj površinsko, ampak so se vanjo poglobili. V imenu nemške države se je dijakom zahvalil za njihovo prizadevnost. Izazil je tudi željo, da se časi totalitarizmov in vojn ne bi nikoli več ponovili.

img_1682Mentorica dijakinj, ki so pripravile razstavo, prof. Martina Podbersič Smrdel.

Razstavo so na koncu predstavili še dijaki ŠGV (Tea Kocman, Mirjam Smrdelj, Katja Adamič), ki so sodelovali pri projektu in pri njenem nastajanju in pa njihova mentorica, prof. Martina Podbersič Smrdel. img_1660 RAZSTAVO SI JE MOŽNO OGLEDATI ŠE: DAN                                  DATUM               URA Petek               14. oktober 2016    10.00 – 12.00 Ponedeljek   17. oktober 2016    10.00 – 12.00 Torek             18. oktober 2016    10.00 – 12.00 Lepo vabljeni!Vse objave