Spominska slovesnost na Teharjah

Ljubljana (8. 10. 2012) - V spominskem parku na Teharjah je v nedeljo, 7. oktobra 2012, potekala obletna spominska slovesnost za žrtve medvojnega in povojnega nasilja. Slovesnost se je začela s  sveto mašo, ki jo je daroval upokojeni koprski škof Metod Pirih. Slovesnosti so se udeležile tudi tri predstavnice SCNR. 

V pridigi je škof Pirih dejal dejal, da imamo na Slovenskem evidentiranih več kot 600 grobišč, vendar da ni politične volje, da bi se to raziskalo. Druga svetovna vojna je na Slovenskem terjala 95.000 žrtev, več kot 30.000 ljudem pa je bila odvzeta pravica do spomina, do pokopa in groba.

Zanj je pravica do pokopa in do negovanja spomina ena od osnovnih civilizacijskih pridobitev. „Civiliziranost kakšnega naroda in razsežnost sprave je v tem, da ljudi poimenuje z imenom in jih pokoplje.  Tudi če gresta odkrivanje grobišč in identifikacija pobitih - največkrat brez sodbe - le počasi naprej, moramo to delo nadaljevati. Omalovaževanje in potiskanje žrtev v pozabo je nedopustna krivica. To je hudo kršenje človekovih pravic,“ meni Pirih. Poudaril je, da ohraniti živ spomin na pobite na Teharjah in drugod ni samo zgodovinska, ampak tudi moralna zahteva. Prihodnosti ni brez spomina in tudi miru ni brez spomina.

Slavnostni govornik v kulturnem programu, ki ga je pripravila Nova Slovenska zaveza je bil Boštjan Zadnikar. Spomnil je, da je nemški kancler Willy Brandt leta 1970 padel na kolena v Varšavi kot znak velikega kesanja in spoštovanja do 56.000 žrtev varšavskega geta, ki so jih leta 1943 pobili nacisti. Ob tem se je Zadnikar vprašal, kdaj bomo mi dočakali podoben padec na kolena tu na Teharjah ali v Kočevskem Rogu.

Slovesnosti, ki je bila zelo dobro obiskana, se je udeležila tudi direktorica Študijskega centra za narodno spravo dr. Andreja Valič Zver, evropski poslanec dr. Milan Zver, ter ministrica za  Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak.

Vse objave