Spominska slovesnost ob 60-letnici zažiga škofa Antona Vovka v Novem mestu

Ljubljana (24. 1. 2012) – V soboto, 21. januarja 2012 je v novomeški stolnici sv. Nikolaja potekala spominska slovesnost ob 60. letnici zažiga ljubljanskega škofa Antona Vovka. Slovesnosti se je udeležila tudi sodelavka SCNR Marta Keršič.

Anton Vovk, pranečak pesnika Franceta Prešerna, se je rodil leta 1900 v Vrbi na Gorenjskem, po drugi svetovni vojni pa je prevzel vodenje ljubljanske škofije. Po smrti škofa Gregorija Rožmana so ga imenovali za ljubljanskega škofa in ga leta 1961 skupaj s škofijo povzdignili v ljubljanskega nadškofa. Leta 1963 je umrl v Ljubljani, leta 1999 pa so izdali škofijski odlok o začetku postopka njegove beatifikacije.

V času svojega pastirstva slovenski cerkvi je doživel mnoge pritiske, zasliševanja in ponižanja s strani takratne oblasti, višek pa je bil poskus zažiga, 20. januarja 1952 na železniški postaji v Novem mestu, ko se je nadenj spravila nahujskana množica in ga sramotila ter pretepala. Varnostni organi škofa niso obvarovali pred nasiljem. Takrat je bil škof Vovk namenjen v bližnje Stopiče na blagoslov na skrivaj postavljenih novih cerkvenih orgel. Vovk je posledice napada s hudimi opeklinami sicer preživel, napadalci pa niso bili nikoli kaznovani.

Mašo v novomeški stolnici je ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres. V pridigi je poudaril:

„Tudi dandanes, ko na veliko govorimo o človekovih pravicah, to ne pomeni jamstva za njihovo spoštovanje. Če bi človekove pravice spoštovali, pri nas ne bi bilo toliko sovražnega govora in širjenja neresnic na račun katoličanov in Cerkve. Vedno se bo dogajalo, da se bo kdo spozabil in šel v svojih izrazih čez mejo, ki so v demokratični in strpni družbi postavljene sovražnemu govoru in vsem drugim oblikam nestrpnosti. Najbolj zaskrbljujoči pa niso tovrstni izpadi sami na sebi. Zaskrbljujoče je, če državne ustanove in javno mnenje takim spodrsljajem dajejo potuho ali celo javno podporo.

Slovesnosti so se udeležili tudi birmanci iz novomeške dekanije, ki jim je škof Vovk leta 1952 podelil zakrament birme. Zaradi burnih demonstracij so redne kanonične birme v novomeški dekaniji odpadle, zato je večina birmancev zakrament birme prejela v Ljubljani.

Po maši je bil pred stolnico blagoslov doprsnega kipa škofa Vovka.Vse objave