Spominska slovesnost pri Kapeli mučencev

Ljubljana (17. 7. 2014) - Letošnja slovesnost pri Kapeli mučencev v Šentjoštu nad Horjulom, ki je potekala v nedeljo, 29. junija, je bila posvečena  spominu na 70. obletnico nove maše Mirka Gogala iz Argentine, ki je bila v Šentjoštu v času vojne leta 1944, in spominu na pogumne može in fante, ki so se uprli komunizmu.

sentjost1

Somaševanje je vodil prof. dr. Janez Juhant, poleg župnika iz Ihana dr. Andreja Marka Pozniča in domačega župnika Andreja Severja. Slavnostni govornik je bil dr. Andrej Marko Poznič, rojen slovenskim staršem v Argentini, moralni teolog, publicist in župnik v Ihanu.

Govoru je sledil kulturni program, v katerem je bila predstavljena pot dr. Mirka Gogale in so bila podeljena Ehrlichova priznanja z medaljami. Ta se podeljujejo zaslužnim Slovenkam in Slovencem, ki s svojim delom, pogumom, vztrajnostjo, predanostjo in ljubeznijo ohranjajo spomin na težke čase slovenske polpretekle zgodovine. Letošnji prejemniki so bili dr. Mirko Gogala iz Argentine, dr. Peter Urbanc iz Kanade, sestri Meta Velikonja in Zora Kraševec ter Stane Štrbenk iz Slovenije.

unnamed

V Možinetovi hiši pa so bile na ogled štiri razstave in sicer: Slovenski begunci v Avstriji po letu 1945, Slovenci po svetu v času osamosvajanja Slovenije, portreti fotografa Tamina Petelinška in razstava v spomin na novo mašo dr. Mirka Gogale.

Vse objave