Spominska slovesnost v Kočevskem Rogu 2010

V nedeljo, 4. julija 2010, je bila v Kočevskem rogu pri grobišču pod Krenom obletna spominska maša in slovesnost za pobite domobrance in druge žrtve revolucionarnega nasilja.

rog1

Slovesnost je vodil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. dr. Anton Stres. Nadškof je med nagovorom dejal, da je bilo v obdobju dvajsetih let od prve spravne slovesnosti leta 1990, odkritih in ugotovljenih več sto drugih večjih ali manjših množičnih grobišč, med njimi posebej pretresljivo pred dobrim letom odkrito morišče v rovu sv. Barbare v Hudi jami. Poudaril je, da sprava ni enkratno dejanje, ampak proces, ki mora narediti več korakov, med njimi so neizogibni brezpogojna privrženost resnici, zadoščenost pravici in odpuščanje.

rog5

Kočevski rog je bil vrsto let sinonim za povojne množične pomore na Slovenskem, čeprav posamezna grobišča na njegovem območju do demokratičnih sprememb konec 80. let 20. stoletja javnosti niso bila znana.

rog3

Povojna jugoslovanska in slovenska oblast sta Kočevski rog izbrali za kraj, kjer so maja in junija 1945  skrivaj pobili več tisoč nasprotnikov partizanskega oziroma komunističnega tabora, med njimi velik del slovenskih domobrancev, ki jih je britanska vojska med 27. in 31. majem 1945 iz zbirnega taborišča v Vetrinju pri Celovcu vrnila v Slovenijo in izročila Jugoslovanski armadi. Iz taborišča v Šentvidu nad Ljubljano so zatem Hrvate, Srbe, Slovence in druge jetnike z vlaki odpeljali do Kočevja, od tam pa s tovornjaki do Kočevskega roga, kjer so jih pomorili in zmetali v brezna. Najbolj znani grobišči sta Jama pod Krenom in Jama pod Macesnovo gorico.

rog4

Premier slovenske vlade Borut Pahor je na slovesnosti sodeloval s krajšim nagovorom. Ob grobišču jame Pod Krenom je pred začetkom slovesnosti položil venec.

rog2

V kulturnem delu slovesnosti, ki ga je pripravila Nova slovenska zaveza je sodelovalo več govornikov, osrednji govornik pa je bil urednik Zaveze Justin Stanovnik. S svojim bogatim besedilom je sočutno nagovoril udeležence v Kočevskem rogu, ki ob njegovih besedah niso ostali ravnodušni.

rog6

Spominske slovesnosti so se s Študijskega centra za narodno spravo udeležile Mirjam Jurjevčič, Marta Keršič in Jelka Piškurić. Številnim udeležencem so ponudile publikacije, ki jih izdaja Študijski center za narodno spravo in jim razdelile kratke predstavitvene liste z vsebinskim povzetkom izdanih publikacij.

Vse objave