Spominska slovesnost v Kočevskem Rogu 2014

Ljubljana (9. 6. 2014) - V soboto, 7. junija 2014, je v kapeli v Kočevskem Rogu ob breznu pod Krenom potekala petindvajseta obletna maša in spravna slovesnost za žrtve komunističnega nasilja med in po drugi svetovni vojni na Slovenskem. Grobišče Pod Krenom simbolno predstavlja številna druga grobišča po vsej Sloveniji. Namen srečanja je molitev za pokojne ter spravo in odpuščanje v slovenskem narodu. Spominske slovesnosti so se s Študijskega centra za narodno spravo udeležili dr. Andreja Valič Zver, dr. Tamara Griesser Pečar, mag. Renato Podbersič in Neža Strajnar.

Kočevje - udeleženci

Somaševanje je vodil novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan. Svoj nagovor je začel s hvaležnostjo, »da so minili vsaj časi, ko so zasliševali, grozili in preganjali zaradi – kot so rekli – ˝spodkopavanja družbene ureditve˝, vsakega, ki je obiskal ta brezna ali prižgal svečo poleg tega ali katerega drugega prikritega grobišča«. Nadaljeval pa z razmišljanjem »zakaj v našem narodu ne pride do ozdravljenja ran, do sprave?«  Poudaril je, da mora »naša družba, če naj bo vsaj malo podobna civiliziranemu svetu, poskrbeti, da se te kosti dvignejo in z dolžno častjo in spoštovanjem zberejo in pokopljejo«.

Kočevje- maša

Po maši je sledila spominska slovesnost, ki jo je pripravila Nova slovenska zaveza. Osrednja govornika sta bila Judita Treven in predsednik Nove slovenske zaveze Peter Sušnik. S svojima bogatima besediloma http://www.zaveza.si/index.php/component/content/article/57-rog-2014/342-mir-z-vami in http://www.zaveza.si/index.php/component/content/article/57-rog-2014/343-nagovor-predsednika-nsz sta sočutno nagovorila udeležence v Kočevskem Rogu, ki ob njunih besedah niso ostali ravnodušni.

Kočevje nagovor

Andreja Kočevski RogSpominske slovesnosti so se s Študijskega centra za narodno spravo udeležili dr. Andreja Valič Zver in dr. Tamara Griesser Pečar.

Kočevje SCNR

Vse objave