Spominska slovesnost v Kočevskem Rogu, 9. junij 2013

Ljubljana (11. 6. 2013) - Ob grobišču pod Krenom v Kočevskem Rogu, ki simbolno predstavlja številna druga grobišča po vsej Sloveniji, je v nedeljo, 9. junija 2013 potekala 24. spominska slovesnost  s sveto mašo za žrtve revolucionarnega nasilja. Zbralo se je okoli tri tisoč ljudi, med njimi mnogo mladih družin z otroki.

  Marta Milena Keršič in Neža Strajnar pred promocijsko stojnico SCNR.

Somaševanje je vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan. V pridigi je opozoril na bratomorno vojno in na nujnost dostojnega pokopa vseh, ki ležijo v slovenskih povojnih grobiščih. Šele to bo privedlo do sprave. Pri maši je s petjem sodeloval mešani pevski zbor Franceta Gačnika iz Stranj pri Kamniku pod vodstvom Dominika Krta.

Sledil je kulturni program v organizaciji Nove slovenske zaveze. Po uvodnih glasbenih točkah je spregovoril predstavnik Nove slovenske zaveze Marjan Kovač.

Za njim je skozi osebno doživetje o Kočevskem rogu in sedanjem stanju v slovenski družbi razmišljala sodelavka Študijskega centra za narodno spravo Marta Milena Keršič. Govor si lahko preberete na spletni povezavi: http://katoliska-cerkev.si/slovenija-dezela-dveh-seznamov-ali-eni-se-zbiramo-v-kocevskem-rogu-drugi-v-stozicah-nagovor-marte-milene-kersic

Marta Milena Keršič, sodelavka Študijskega centra za narodno spravo.

Osrednji govornik dr. Matija Ogrin je v svojem govoru  poudaril, da "nikjer drugod med Slovenci ni bilo toliko in takega trpljenja, pa tudi takšne človeške veličine, kakor na stotinah slovenskih morišč, ki jih Rog vse skupaj predstavlja - od Primorske do Prekmurja."

Med udeleženci je bil tudi predsednik države gospod Borut Pahor.

 Vse objave