Spominska slovesnost v Kočevskem Rogu pri Macesnovi Gorici

V soboto, 6. junija 2020 je v  Kočevskem Rogu, ob breznu pri Macesnovi Gorici potekala spominska slovesnost, v spomin na množični pomor Slovenske narodne vojske v Kočevskem Rogu pred 75 leti.

Sveto mašo ob 75-letnici revolucije in množičnih pobojev je daroval ljubljanski nadškof metropolit, msgr. Stanislav Zore ob somaševanju duhovnikov. Sledilo je razmišljanje predsednika Nove slovenske zaveze dr. Matija Ogrina, ki ga je prebrala Jasmina Rihar, nato pa sta zbrane nagovorila predsednik vlade Janez Janša in predsednik republike Borut Pahor.

Premik slovesnosti k breznu pri Macesnovi Gorici pomeni, da so svojci in ostali udeleženci skoraj 30 let prihajali žalovat in obujat spomin k napačnemu breznu. Sondiranja in raziskave so pokazale, da so bili pripadniki slovenskih domobrancev pokončani v breznu pri Macesnovi gorici, kjer bo odslej naprej potekala slovesnost.

S strani Študijskega centra za narodno spravo sta se spominske svečanosti udeležili direktorica dr. Andreja Valič Zver in Marta Keršič.


Govora predsednika vlade in predsednika države na spominski slovesnosti v Kočevskem rogu: https://www.youtube.com/watch?v=ORF6Fj3sqkg&list=TLPQMDgwNjIwMjDcWYBSBUf-qA&index=3

Vse objave