Spominska slovesnost v Škrbini na Krasu

Ljubljana (12. 11. 2013) - Dne 11. novembra je v Škrbini na Krasu potekala tradicionalna spominska slovesnost za padle in pobite t.i. primorske padalce, letos že šestnajstič po vrsti. Posvečena je spominu na primorske rodoljube, ki so se v Afriki kot italijanski vojni ujetniki pridružili zavezniškim britanskim enotam kot izurjeni radiotelegrafisti in diverzanti ter nato kot padalci prišli v okupirano domovino.Vstopili so v partizanske vrste, po vojni pa so nekateri izginili v nikoli pojasnjenih okoliščinah. Postali so žrtve revolucionarnega nasilja.

DSCN2582

Med 29 prispelimi padalci, ki jih je britanska SOE v šestih misijah v letih 1943/44 spustile med partizane, so štirje padli v bojih kot partizani, dva so ubili četniki, dvanajst pa je po vojni »vzela noč«. Ubiti so bili brez jasnih dokazov, vloženih obtožnic in brez sojenja, še danes ni znano, kje ležijo njihovi posmrtni ostanki. Zanje se je slovenska javnost začela zanimati šele po osamosvojitvi, predvsem po zaslugi v Trstu živečega Johna Earla (1921–2013), nekdanjega pripadnika britanskih tajnih služb na Balkanu med drugo svetovno vojno. Prav letošnja prireditev je izzvenela njemu v poseben spomin. Pri raziskovanju mu je pomagal Ivo Jevnikar, novinar in publicist iz Trsta, ki je objavil več prispevkov o tej tragični primorski zgodbi predvsem v tržaškem mesečniku Mladika. Prav Jevnikar je eden glavnih pobudnikov in organizatorjev vsakoletne slovesnosti.

DSCN2581

Slovesnosti, ki poteka pred nekdanjo domačijo Miloša Adamiča, enega izmed pobitih padalcev, se je udeležil tudi Ciril Kobal, edini še živeči iz te skupine. O pomenu dogodka priča tudi udeležba tujih diplomatov, kjer so posebej izstopali predstavniki Velike Britanije in Združenih držav Amerike. Spominske slovesnosti se je udeležil tudi sodelavec SCNR, mag. Renato Podbersič.

Vse objave