Spominska slovesnost v Škrbini

Ljubljana (13. 11. 2011) – V Škrbini na Krasu se že od leta 1997 tradicionalno zbira množica predvsem Primorcev, da počasti spomin na padle in pobite primorske padalce. Tako je bilo tudi letos, 11. novembra, pred nekdanjo domačijo Miloša Adamiča, enega izmed pobitih padalcev.

Sicer je slovesnost posvečena spominu na primorske vojake, ki so se kot italijanski vojni ujetniki v Afriki pridružili zaveznikom, se tam izurili in se potem vrnili v domovino med partizane. Dvanajst izmed njih je po vojni izginilo v nepojasnjenih okoliščinah, bili so žrtve ideološke zaslepljenosti. Pobiti so bili brez sojenja in brez kakršnihkoli dokazov, niti danes ne vemo, kje ležijo njihovi posmrtni ostanki.

Spominska slovesnost v Škrbini, 11. november 2011.

Slovesnosti sta se udeležila tudi edina dva še živeča nekdanja padalca, Stanislav Simčič in Ciril Kobal. O pomenu dogodka priča tudi udeležba, kjer so posebej izstopali diplomatski predstavniki Velike Britanije in Združenih držav Amerike ter John Earle, eden izmed pobudnikov tradicionalnih srečanj v Škrbini. Pred slovesnostjo je v župnijski cerkvi v Škrbini spominsko mašo za umrle padalce daroval Milan Pregelj, vojaški kurat Slovenske vojske.

Ivo Jevnikar, časnikar in publicist iz Trsta, stoji pred spominsko ploščo v Škrbini. G. Jevnikar je veliko svojega raziskovanja posvetil življenju primorskih padalcev ter njihovi žalostni usodi. Je tudi eden izmed pobudnikov tradicionalnih proslav v Škrbini.

Vse objave