Spominska svečanost v Kobaridu

Ljubljana (11. 9. 2012) - V soboto, 8. septembra 2012, je v Kobaridu potekala spominska svečanost ob 65. obletnici nasilne ugrabitve Andreja Uršiča. Andrej (Slavko) Uršič je bil politik in časnikar, rojen 17. oktobra 1908 »pri Jeronovih« v Kobaridu. Blizu Kobarida ga je 31. avgusta 1947 ugrabila jugoslovanska politična policija UDBA in ga odpeljala preko Soče v Ljubljano, kjer je bil zaprt in zaslišan, nato je izginil.

Nagovor kobariške županje Darje Hauptman.

Andrej Uršič je bil časnikar in politik, ki se je kot primorski emigrant uveljavil v ljubljanskem krogu mlajših liberalnih časnikarjev in politikov. Po vojni se je umaknil na Koroško in nato v Italijo. V Gorici se je pridružil pobudnikom samostojne politične stranke SDZ (Slovenske demokratske zveze). V sklopu SDZ je skupaj s Poldetom Kemperletom postal urednik tednika »Demokracija«, ki je začela izhajati v Gorici 25. aprila 1947. Njegova ugrabitev je imela velik odmev, SDZ se je obrnila tudi na Varnostni svet OZN, da bi dosegla njegovo izpustitev. Uršičeva mati je pisala predsedniku Titu in pravosodnemu ministrstvu. Odgovor je bil, da se njen sin ne nahaja na področju tedanje Jugoslavije. 22. marca 1990 je Slovenska skupnost, zbirna stranka Slovencev v Italiji, zaprosila Svet za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin v Ljubljani, da bi ugotovil zakaj in kako je prišlo do Uršičeve ugrabitve in smrti. Tokratno spominsko slovesnost je organiziral Krožek Anton Gregorčič iz Gorice.

Ivo Jevnikar med nagovorom.

Slavnostni govornik Ivo Jevnikar, časnikar in publicist iz Trsta, je v svojem nagovoru poudaril Uršičevo brezpogojno zavzemanje za vrednote demokracije. Prav Jevnikar je zelo zaslužen za odstiranje spomina na Andreja Uršiča in postavitev spominske plošče na njegovi rojstni hiši leta 2001.

Spominske svečanosti se je udeležila tudi direktorica SCNR, dr. Andreja Valič Zver.

Vse objave