Spominsko srečanje “Poti spomina in sprave”

Ljubljana (21. 10. 2014) - V soboto, 18. oktobra 2014, je slovensko-italijansko združenje “Concordia et pax” pripravilo tradicionalno spominsko srečanje v okviru vsakoletnih “Poti spomina in sprave”.

IMG_0841Mag. Renato Podbersič, sodelavec SCNR, je orisal življenjsko pot in tragični konec župnika Alojzija Obida, ki so ga partizani ubili januarja 1944.

Letošnji postaji sta bili Podgora pri Gorici in vas Štmaver, kjer so se udeleženci spomnili žrtev dveh totalitarnih sistemov. V Podgori so počastili spomin na Lojzeta Bratuža, goriškega skladatelja, zborovodjo in kulturnega delavca, ki so ga fašisti zastrupili decembra 1936 in je čez dva meseca v hudih mukah umrl v goriški bolnišnici. Druga žrtev, ki so jo letos posebej počastili, je bil Alojzij Obid, doma iz Beneške Slovenije, ki pa je kot župnik deloval v vasi Podsabotin in v bližnjem Štmavru. V tamkajšnjem župnišču so ga 2. januarja 1944 aretirali pripadniki partizanskega gibanja in ga ustrelili ter pokopali v jarku iz prve svetovne vojne. O njegovi smrti so se razpisali tudi različni tedanji partizanski organi. Šele po drugi svetovni vojni so sorodniki njegovo telo izkopali in ga prenesli na goriško mestno pokopališče.

Vse objave