Spominsko srečanje združenja »Concordia et pax«

Ljubljana (22. 10. 2012) - V soboto, 20. oktobra 2012, je slovensko-italijansko združenje "Concordia et pax" pripravilo tradicionalno spominsko srečanje v okviru vsakoletnih "Poti spomina in sprave".

Mag. Renato Podbersič, sodelavec SCNR, je orisal vlogo in pomen ženskega zapora v delu frančiškanskega samostana na Kostanjevici med drugo svetovno vojno.

Letošnji postaji sta bili Terzo di Aquileia v Furlaniji in samostan na Kostanjevici nad Novo Gorico, kjer so se zbrani na slovesnosti spominjali grozot in trpljenja v času druge svetovne vojne. Del frančiškanskega samostana na Kostanjevici so italijanske oblasti jeseni 1942 spremenila v zapor za slovenske politične zapornice, postal je ženski oddelek zaporov, ki jih je upravljala goriška prefektura. Vanj so zapirali predvsem sorodnice pripadnikov partizanskega gibanja in je služil kot prehodni zapor na poti v taborišča v srednji in južni Italiji. Kot priča samostanska kronika z dne 24. marca 1942 je bilo takrat tam zaprtih 141 oseb, od tega tudi štirje otroci, mlajši od treh let. Zapornice so v glavnem prihajale s širšega goriškega območja. Spominske slovesnosti se je udeležil tudi upokojeni goriški nadškof Dino D'Antoni.

Vse objave