Spravna slovesnost v Kočevskem rogu 2012

Ljubljana (4. 6. 2012) - V nedeljo, 3. junija 2012 je pred kapelo Božjega usmiljenja ob grobišču pod Krenom v Kočevskem Rogu potekala že 23. spominska slovesnost z mašo za žrtve revolucionarnega nasilja v času med in po drugi svetovni vojni. Slovesnost sta pripravili Nova slovenska zaveza in župnija Kočevje. Zbralo se je veliko število udeležencev. Spravne slovesnosti v Kočevskem rogu sta se s strani Študijskega centra za narodno spravo udeležila mag. Renato Podbersič in Marta Keršič.

Somaševanje je vodil apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Juliusz Janusz. V nagovoru je opozoril, da sta ateistični ideologiji, nacizem in komunizem, ki sta hoteli vzeti v roke oblast sveta, povzročili smrt, krivice in preganjanje številnih vernikov. Dolžnost vseh je, da se spominjamo in počastimo žrtve totalitarnih režimov in da se spravimo z zgodovino.

Pri maši in v kulturnem programu je sodeloval mešani pevski zbor San Justo iz Argentine, pod vodstvom prof. Andrejke Selan Vombergar, ki že od leta 1971 skrbi za ohranjanje in poživljanje slovenske zavesti in kulture v Argentini in po svetu.

Osrednji nagovor po maši je imel Boštjan Zadnikar, ki je dejal, da slovenski narod nujno potrebuje novi dan vstaje. „Potrebujemo dan, ko bosta v tej deželi spet prevladala razum in zdrava pamet, poštenje pa bo zopet pridobilo status ene izmed temeljnih vrednot.

Spravne slovesnosti v Kočevskem rogu sta se s strani Študijskega centra za narodno spravo udeležila mag. Renato Podbersič in Marta Keršič.

Vse objave