Sprejem na ameriškem veleposlaništvu

Ljubljana (6.7.2011) - Direktorica SCNR, mag Andreja Valič se je v ponedeljek na povabilo ameriškega veleposlaništva v RS udeležila sprejema, ki ga je ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli pripravil v počastitev ameriškega dneva neodvisnosti v svoji rezidenci v Ljubljani.

V nagovoru zbranim je veleposlanik poudaril, da danes ne praznujemo le rojstnega dneva ZDA, ampak tudi njihovo vse tesnejše prijateljstvo s Slovenijo. Obenem pa je posvaril pred delitvami v družbi. Kot je dejal Mussomeli, nocoj v Ljubljani praznujemo dvoje: rojstni dan ene najstarejših demokracij na svetu in naše vse tesnejše prijateljstvo s Slovenijo, ki je ena najmlajših demokracij.   "Zanimivo naključje je, da praznujemo danes, saj mineva deset dni od 20. obletnice slovenske neodvisnosti," je v govoru ob dnevu neodvisnosti spomnil veleposlanik.

Kot je dejal, smo lahko Slovenci ponosni na to, kar smo dosegli v tako kratkem času. Ob tem pa je izrazil obžalovanje, ker praznovanja - kot so mu povedali - niso združila vseh Slovencev, čeprav jih je pred 20 leti kar 90 odstotkov glasovalo za neodvisnost. Mussomeli tudi opaža, da so delitve med levico in desnico, bogatimi in revnimi ter mladimi in starimi večje in globlje kot pred 20 leti. Ob tem je spomnil, da so tudi v Ameriki skozi zgodovino obstajale resne delitve, pri čemer je omenil krvavo državljansko vojno. Vendar pa si Američani sedaj ob 4. juliju prizadevajo za vključenost, je poudaril.

Veleposlanik je ob koncu nazdravil vsem rojakom Američanom, tako tistim na desni kot tistim na levi. Poklonil se je tudi "tistim Američanom, ki so pred davnimi leti menili, da je bolje ostati britanska kolonija, kot tudi tistim, ki so umrli, da bi se znebili britanske prevlade".

Obenem je pozdravil in se poklonil vsem Slovencem - tako na desni kot na levi, tako tistim, ki si prizadevajo za večjo svobodo, kot tistim, ki iščejo večjo varnost, in vsem, ki so se borili zoper ali pa so bili žrtve totalitarizma, bodisi fašističnega ali komunističnega. V ZDA praznujejo dan neodvisnosti na dan, ko je bila 4. julija 1776 sprejeta deklaracija o neodvisnosti takratnih 13 britanskih kolonij od britanskega imperija.

Celoten govor ameriškega veleposlanika:

Vse objave