Sprejem podpredsednika Zedinjene Slovenije Pabla Brule na sedežu SCNR

Ljubljana (13. 7. 2015) - V četrtek, 9. 7. 2015 je prišel na delovni obisk na sedež SCNR podpredsednik Zedinjene Slovenije iz Argentine gospod Pablo Brula. Sprejela sta ga sodelavca SCNR mag. Renato Podbersič in Marta Keršič.

Drug drugemu so najprej predstavili delovanje svojih institucij, v nadaljevanju pa so se pogovarjali o sodelovanju le teh. Sodelovanje bi bilo možno na različnih področjih. Prvenstveno so se dogovorili za skupni projekt pri snemanju pričevanj. Gospod Brula je izpostavil problem izginjanja starejše generacije v Argentini, ki še hrani spomine in bogato arhivsko dokumentacijo o dogodkih med in po drugi svetovni vojni ter o prihodu na novo celino. Potrebno bi bilo zabeležiti njihove zgodbe. Dogovorili smo se, da bomo sodelavci Študijskega centra za narodno spravo v pomoč pri tehnični in organizacijski pripravi sheme snemanja pričevanj med Slovenci v Argentini. Arhiviranje bo potekalo na obeh straneh, hkrati pa bomo skušali zagotoviti, da bodo pričevanja čim prej in v čim širšem okviru dostopna zainteresirani javnosti.

IMG_4870

Za omenjeni projekt bomo skušali pridobiti sredstva na kakšnem javnem razpisu, saj predstavlja njegova izpeljava pomemben doprinos k ohranjanju slovenskega narodnega bogastva.

Sodelovali bomo tudi na ostalih področjih in si izmenjavali izkušnje in ideje.Vse objave