Srečanje članov Platforme evropskega spomina in vesti

Ljubljana (22.4.2011) - V ponedeljek, 28. marca 2011 je v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju potekal delovni sestanek Evropske Platforme spomina in vesti, ki je nastala na podlagi Praške deklaracije o evropski vesti in komunizmu. V razpravi je aktivno sodelovala direktorica Študijskega centra za narodno spravo mag. Andreja Valič. Mag. Valičeva je aktivna članica delovne skupine že vse od njene ustanovitve.

Srečanja so se udeležili tudi sodelavci SCNR dr. Mateja Čoh, mag. Renato Podbersič, Boštjan Kolarič, Marta Keršič in Mirjam Dujo Jurjevčič.

Sestanek je bil namenjen pregledu opravljenega dela ter oblikovanju in usmeritvam Evropske platforme v prihodnosti. Pogovor je tekel o nadaljnjem sodelovanju in povezovanju članic, o možnostih financiranja in skupnih projektih ter nastopih na evropski ravni. Udeleženci so se strinjali, da se mora Evropska platforma umestiti v trden evropski okvir.

Posebej je bil izpostavljen  zbornik z naslovom Crimes Committed by Totalitarian Regimes,  ki je bil izdan ob slovenskem predsedovanju Evropski uniji in vsebuje prispevke, ki so bili predstavljeni na prvi mednarodni konferenci o totalitarnih režimih 8. aprila 2008 v Bruslju. Konferenco sta takrat organizirala Evropska komisija in Evropski svet v sodelovanju z Ministrstvom za pravosodje Republike Slovenije. Sodelavci Študijskega centra za narodno spravo so s prispevki aktivno sodelovali pri izdaji tega zbornika, ki je sedaj izšel tudi v slovenskem jeziku in ga je uredil dr. Damjan Hančič, sodelavec SCNR.

Sestanka sta se udeležila tudi latvijska evroposlanka in vodja skupine poslancev v EP z naslovom Reconciliation of European Histories Sandra Kalniete ter član iste skupine in slovenski evroposlanec dr. Milan Zver

Vse objave