Srečanje Platforme s politiki, sprejetje petih novih članic, poklon žrtvam Holodomora (velike lakote) v Kijevu, Ukrajina

Na letnem srečanju Platforme evropskega spomina in vesti, ki je potekalo med 24. in 26. novembrom 2016, je Platforma evropskega spomina in vesti sprejela pet novih članic, organizacij in institucij, ki prihajajo s Češke, Slovaške, Poljske, Ukrajine in Albanije. Ob sklepu letnega srečanja so udeleženci prisostvovali uradni komemoraciji v počastitev žrtev Holodomora.

img_1762

Na letnem srečanju, ki ga je gostil Inštitut nacionalnega spomina v prostorih ukrajinske vlade v Kijevu, je Platforma obravnavala problem dekomunizacije v vzhodnoevropskih državah. Poleg obiska znamenitega trga Maidan v Kijevu, katedrale sv. Sofije in več muzejev, so se predstavniki Platforme srečali s Hanno Hopko, predsednico parlamentarnega odbora za zunanje zadeve, z Mykolom Knyazhytskym, predsednikom parlamentarnega odbora za kulturo in z Yevhenom Nyshchukom, ministrom za kulturo.

Nove članice Platforme evropskega spomina in vesti so The Institute for Democracy, Media & Culture (Albanija), the Nation’s Memory Institute (Slovaška), the Witold Pilecki Center for Totalitarian Studies (Poljska) in the Foundation to Preserve the History of Maidan (Ukrajina).

img_1814

26. novembra je Platforma sodelovala pri uradni komemoraciji Holodomora in prižgala sveče za žrtve velike lakote, ki jo je povzročil komunistični diktator Stalin med letoma 1932 in 1933.Vse objave