Tiskovna konferenca SCNR pred Obeležitvijo spomina na žrtve vseh totalitarizmov

Ljubljana (18.8.2009) - Dopoldne je v prostorih SCNR potekala izredno dobro obiskana tiskovna konferenca, na kateri so soorganizatorji obeležitve prvega vseevropskega Dneva spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov, ki ga bomo prvič obeležili v nedeljo 23. avgusta (SCNR, Muzej novejše zgodovine Slovenije, RTV SLO) skupaj z režiserko filma o Angeli Vode, Majo Weiss, predstavili podrobnosti v z zvezi z obeležitvijo tega dneva.

Naj spomnimo: osrednja slovesnost bo potekala v nedeljo, 23.8.2009 ob 19. uri na gradu Rajhenburg. Tam bodo javno predvajali film "Skriti spomin Angele Vode".

rajhenburg4 Na tiskovni konferenci se je zbralo izredno veliko število novinarjev.

Kot je med drugim povedala direktorica SCNR, mag. Andreja Valič, se bo z zaznamovanjem dneva poudaril pomen človekovih pravic, kajti vrednote demokracije in človekovih pravic niso dane enkrat za vselej, ampak jih je potrebno vedno znova krepiti in prav film je tisto sredstvo izobraževanja, ki lahko mladim približa čas totalitarizma. Direktorica je pojasnila, da je Evropa v prejšnjem stoletju izkusila fašizem, nacionalsocializem in komunizem, toda če je prišla v Evropi do defašizacije in denacifikacije, pa ni prišlo do dekomunizacije. Ob tem je zatrdila, da je padec berlinskega zidu in vključitev nekdanjih komunističnih držav v EU sicer sprožil proces dekomunizacije, vendar zahodna Evropa še vedno premalo pozna trpljenje vzhodne Evrope v času komunizma.

Valičeva je tudi poudarila, da se je Evropa zedinila na skupnem imenovalcu, in sicer, da so si vse žrtve totalitarnih režimov med seboj enake. "Žrtev je žrtev, ne glede na to, kdo jo je mučil in ubil," je dejala in dodala, da je značilnost totalitarnih režimov nespoštovanje človeka kot individuma. Na novinarsko vprašanje, ali lahko študijski center pripomore k sprejetju Resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, pa je Valičeva odgovorila, da si ne domišlja, da lahko študijski center vpliva na neevropsko obnašanje nekaterih slovenskih poslancev.

rajhenburg1Na tiskovni konferenci so sodelovali: direktorica SCNR mag. Andreja Valič, direktor RTV Slovenija Jože Možina, režiserka filma Maja Weiss in direktor Muzeja novejše zgodovine Jože Dežman.

Direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jože Dežman je dejal, da nameravajo na gradu Rajhenburg pri Brestanici, kjer je bila v času komunističnega režima med drugim zaprta Vodetova, postaviti razstavo o vseh totalitarnih sistemih. Občina Krško je v ta projekt vložila precej sredstev, zato verjame, da bo tudi ministrstvo za kulturo muzeju odobrilo denar za omenjeno postavitev. Kot je prepričan, bi to bilo izjemno pomembno za evropeizacijo Slovenije.

Veliko novinarskih vprašanj se je nanašalo tudi na vprašanje glede izkopa in pokopa posmertnih ostankov žrtev v Hudi Jami. Glede začasne ustavitve del v Hudi Jami je Dežman pojasnil, da ne gre za prepoved del, ampak za vzpostavljanje normalnih procedur. Po njegovih besedah je rudarska inšpekcija po prebitju prvega zidu v Barbara rovu sicer skušala zaustaviti delo, a jim to ni uspelo. "Sedaj pa so začeli normalno opravljati svoje delo," je dejal in dodal, da je sedaj izoblikovan predlog, da se posmrtni ostanki iz Hude Jame izkopljejo in pokopljejo pred rudnikom.

Dežman se je odzval tudi na nedavno mnenje dr. Boža Repeta v tedniku Mladina, kjer je ta komentiral dogajanje glede sprejemanja resolucije OVSE-ja o totalitarnih zločinih in ga označil za prostalinistična.

rajhenburg2 Novinarji so postavili veliko vprašanju tudi o nadaljevanju izkopavanj v Hudi Jami.

Režiserka filma Angela Vode, Skriti spomin Maja Weiss pa je povedala, da je film sedaj preveden v angleščino in ga bodo poslali na festival televizijskih filmov. Režiserka upa, da bo Filmski sklad RS odobril povečavo filma na filmski trak, tako da bo lahko film sodeloval tudi na svetovnih filmskih festivalih. Weissovi se film zdi zanimiv in dobro narejen. Dodala je, da je to eden redkih filmov, ki se dotika teme vzhodnoevropskih komunističnih ženskih zaporov. Zaveda pa se, da je bil film deležen tako pozitivnih kot negativnih kritik.

Direktor Televizije Slovenija Jože Možina pa je pojasnil, da skuša javna televizija poleg aktualnih dogodkov reflektirati tudi zgodovinska vprašanja. Kot je dejal, so se najprej lotili dokumentarnih filmov, "ki so odstirali tančico naše problematične zgodovine". Po njegovih besedah je film o Angeli Vode stal predvidenih nekaj čez 900.000 evrov. Na novinarsko vprašanje, če bo RTV SLO v njegovem mandatu posnela še kak film s podobno vsebino, je dejal, da bodo v naslednjem letu začeli snemati film Črni bratje, ki bo govoril o tragediji primorskih Slovencev v času fašizma.

Novinarska konferenca je trajal eno uro in pokazala, da se tako predstavniki medijev kot slovenska javnost čedalje intenzivneje zanima za problematiko naše skupne totalitarne preteklosti, ne glede na to, za kateri totalitarizem gre.

O tiskovni konferenci si lahko preberete tudi na spletni strani vest.si

Vse objave