Tradicionalna spominska slovesnost za padle in pobite primorske padalce

Tradicionalna spominska slovesnost za padle in pobite primorske padalce, letos že trinajstič, je 11. novembra 2010 potekala v Škrbini na Krasu. Posvečena je spominu na primorske rodoljube, ki so se v Afriki kot italijanski vojni ujetniki pridružili zavezniškim enotam in nato kot izurjeni padalci prišli v okupirano domovino, vstopili v partizanske vrste, po vojni pa so nekateri izginili v nikoli pojasnjenih okoliščinah. Postali so žrtve revolucionarnega nasilja. Med prispelimi padalci so štirje padli v bojih kot partizani, dva so ubili četniki, dvanajst pa je po vojni "vzela noč". Ubiti so bili brez jasnih dokazov, vloženih obtožnic in brez sojenja, še danes ni znano, kje ležijo njihovi posmrtni ostanki.

Spominska plošča padlim in pobitim padalcem, postavljena leta 1994, s častno stražo Slovenske vojske.

G. Uroš Slamič, dosedanji komenski župan in odločen promotor spomina na te primorske rodoljube, je v svojem govoru poudaril pomen spominjanja na vse dogodke v naši preteklosti, tudi žalostne, za dosego sprave in boljšo narodovo prihodnost.

Spominski govor g. Johna Earla, nekdanjega pripadnika britanskih tajnih služb na Balkanu med drugo svetovno vojno in zaslužnega za izginjanje pozabe na primorske padalce. Za njim stoji g. Ivo Jevnikar, novinar in publicist iz Trsta, ki je raziskoval ter objavil več prispevkov o primorskih padalcih.

Z odličnim nagovorom v slovenskem jeziku je zbrane navdušil g. Andrew Page, britanski veleposlanik v Sloveniji in reden gost spominskih slovesnosti v Škrbini. Z njegovim dovoljenjem objavljamo del govora v slovenskem jeziku:

"V čast mi je, da sem lahko danes z vami na tej vsakoletni spominski slovesnosti, ko se poklonimo tistim, ki so med drugo svetovno vojno v boju proti fašizmu dali življenje zato, da lahko njihovi potomci živimo v svobodi.Njihova skupna žrtev je za nas Evropejce pomembna zapuščina. Zanjo veliko dolgujemo tako našim zaveznikom iz Združenih držav kot vsem, k iso danes združeni v Evropski Uniji. Ta zapuščina nam veleva, da v Evropi in na svetu ne sem nikoli več priti do vojn..."

G. Ciril Kobal, eden od dveh še živečih primorskih padalcev. Ravno v ponedeljek, 8. novembra letos, je umrl 91-letni Venceslav Ferjančič iz Idrije, ki se je po vojni pred preganjanjem umaknil v Buenos Aires.

... in angleškem jeziku:

"It is a privilege for me to be here with you for this annual day of remembrance, when we honour the memory of those from all around the world, who gave their lives in the Second World War to fight fascism, so that their descendents might live in freedom.

For us Europeans, an important legacy was born out of their collective sacrifice - and for this we owe a great debt to our US allies, as well as to what we know as the European Union - namely the legacy that never again should Europe or the world be at war..."

Andrew Page, britanski veleposlanik med govorom.

Vse objave