Tudi SCNR se je vključil v obeležitev mednarodnega dne spomina na holokavst

Maribor (26.1.2010) - Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta  je  v Mariborski sinagogi potekalo Znanstveno srečanje "Holokavst in njegove posledice na Slovenskem". Soorganizatorji prireditve so bili Inštitut za novejšo zgodovino iz Ljubljane, Študijski center za narodno spravo iz Ljubljane in Sinagoga Maribor, ki je tudi gostila prireditev.


Direktorica SCNR, mag. Andreja Valič o pomenu spominjanja na holokavst.

sinagoga10
Judovski svečnik s sedmimi svečami - menora.

Na znanstvenem srečanju so sodelovali: prof. Boris Hajdinjak in prpf. Roman Mirnik, ki sta predstavila mariborski judovski družini Kohnstein in Singer – mariborske žrtve holokavsta, dr. Andrej Pančur je  predstavil preganjanje Judov v Ljubljanski pokrajini, mag. Renato Podbersič  (SCNR) je govoril o preganjanju Judov na Goriškem in dr. Marjan Toš o Judih v Prekmurju.

sinagoga5
Dr. Marjan Toš.

sinagoga3
Prof. Boris Hajdinjak in prof. Roman Mirnik.

sinagoga4
Dr. Andrej Pančur.

sinagoga6Mag. Renato Podbersič (SCNR).

Zakaj in od kdaj je 27. januar Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta.

Leta 2005 je Generalna skupščina OZN datum osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz, 27. januar (1945), razglasila za mednarodni dan spominjanja na žrtve holokavsta. Slovenija je začela ta dan uradno obeleževati leta 2008.

sinagoga2
Med predavanjem.

Na ta dan se želimo pokloniti vsem žrtvam holokavsta, ki se jih spominjamo tudi z namenom, da se tako hude kršitve človekovih pravic nikoli več ne ponovijo. Holokavst in genocid nad Judi in drugimi skupinami so spodbudili k nastanku Deklaracije človekovih pravic, ki jo je OZN sprejel decembra 1948. Deklaraciji je sledila vrsta konvencij in drugih mehanizmov s posameznih področij zaščite človekovih pravic, vključno z Mednarodnim kazenskim sodiščem.

sinagoga7
Sodelavci SCNR pred mariborsko sinagogo.

Tudi na ministrstvu za zunanje zadeve RS pozdravljajo dejavnosti vrste institucij, med njimi Sinagoge Maribor, znanstvenih ustanov, muzejev in šol, ki si prizadevajo za boljše poznavanje zgodovine in za ohranjanje spomina na žrtve holokavsta.

Vse objave