Študijski center za narodno spravo sodeloval na znanstvenem srečanju ob spominu na holokavst

Ljubljana (27. 1. 2012) - Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta je v Univerzitetni knjižnici Maribor potekalo znanstveno srečanje “Vsako leto eno ime - Preganjanje Judov na območju okupirane Jugoslavije 1941-1945 in slovenski pravičnik Andrej Tumpej". Srečanje je organiziral Center judovske kulturne dediščine sinagoga Maribor, ki ga vodi dr. Marjan Toš. Na znanstvenem srečanju je sodeloval tudi mag. Renato Podbersič, sodelavec SCNR. Predstavil je referat "Junaki in žrtve: o avstro-ogrskih častnikih judovskega rodu, ki so trpeli med  holokavstom".

Mag. Renato Podbersič med podajanjem referata.

Veliko zanimanje za predavanje.

Znanstveno srečanje pod naslovom "Šoa - spominjamo se" sodi v okvir prireditev na Slovenskem ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve  holokavsta. Leta 2005 je namreč Generalna skupščina OZN datum osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz, 27. januar 1945, razglasila za mednarodni dan spominjanja na žrtve holokavsta.  Slovenija je  začela ta dan uradno obeleževati leta 2008.

Dr. Marjan Toš je predstavil slovenskega pravičnika Andreja Tumpeja, duhovnika-lazarista, ki je v Beogradu med drugo sv. vojno rešil tri pripadnice judovske družine Kalef.

Vse objave