Udeležba na komemoraciji ob dnevu spomina na žrtve komunizma v romunski Oradei

Ljubljana (26. 2. 2013) - V petek, 22.2.2013, je v Oradei v Romuniji potekala komemoracija ob dnevu spomina na žrtve komunizma. Povabilu nekdanjega podpredsednika Evropskega parlamenta Lászla Tőkésa se je odzvala tudi dr. Andreja Valič Zver, direktorica Študijskega centra za narodno spravo.

Direktorica dr. Andreja Valič Zver je povedala, da je  bolj kot zgodovina sama, »lahko še bolj krut molk o vsem, kar smo si ljudje hudega prizadejali. Zato govorimo, pišemo, se spominjamo, ker preteklost živi v sedanjosti in oblikuje naš jutri.«

»Prihodnost brez temnih senc pa ne bo prišla sama od sebe. Treba jo bo ustvarjati: vsi, ki sooblikujemo  stvarnost, moramo delovati v isti smeri, v smeri spoštovanja človekovega dostojanstva. Potem bo možnosti, da se ponovi temna stran meseca, temna stran zgodovine, mnogo manj,« je še dodala.

Tőkés, sicer tudi Nobelov nominiranec je ustanovitelj krščanske univerze in otroškega centra v Oradei, sirotišnice v Aleşdu, zdravstvenega centra v Arduzelu, osnovne šole v Salonti ter negovalnega doma v Tinci.

Vse objave