Udeležba na konferenci v Zagrebu

Ljubljana (19. 12.2016) - V torek, 6.12.2016, se je direktorica SCNR dr. Andreja  Valič Zver udeležila 4. Konference o vrednotah z naslovom Krščansko – demokratske vrednote v politiki in družbi, ki se je odvijala v Zagrebu. Konferenco sta organizirala Konrad Adenauer Stiftung v sodelovanju s Fundacijo Hrvaška državnost.

Dr. Andreja Valič Zver je na konferenci predstavila referat z naslovom Vrednote v slovenski politiki in družbi. V uvodu je opozorila na skrajneže, demagoge in populiste, ki »gradijo svojo platformo na strahu, sovraštvu, konfliktu in eliminaciji nasprotnikov, demokrati pa na vrednotah in spoštovanju človekovega dostojanstva. Postavlja se resno vprašanje, ali lahko po 20. stoletju – stoletju afirmacije totalitarizmov – demokracija še enkrat izgubi vojno z njimi?«

kas-zagreb-20161206_4Dr. Andreja Valič Zver med predstavitvijo referata (foto: KAS, multimedija)

Dr. Valič Zverova meni, da je za dvig politične kulture, ki je najtrdnejše zagotovilo, da se avtoritativni ali totalitarni režimi v Evropi ne bi ponovili, zelo »pomembna vzgoja in izobraževanje za demokracijo, ki se odvija v šolskem sistemu . Tu so še mediji, ki imajo še bolj neposreden vpliv na politično klimo. Pomembno vlogo ima tudi družina, ki je sicer primarni socializator, saj prav v družini otroci in mladostniki prejmejo temeljni vrednostni obrazec.« Glede današnjega stanja v Evropi pa:« Če je bil razlog za konflikte globalnih razsežnosti v 19. stoletju mednacionalni boj za redistribucijo naravnih bogastev, v 20. stoletju boj za ideološki primat, so v 21. stoletju   konflikti povezani z versko – kulturnimi razlogi. Kulturni trki, ki imajo v jedru versko podlago, so veliko izdatnejši kot je mislil celo njihov prvi odkritelj S. P. Huntington

V drugem delu svojega nagovora se je dotaknila še slovenske politične stvarnosti, ki je tudi povezana z vprašanjem vrednot. »Šele sedaj spoznavamo, da, četudi je navzven zgledalo dobro, dejansko nismo dovolj uspešno krmarili naše barke v prehodu iz totalitarnega v demokratični in moderen sistem. Prvi dokaz za to je, da so nas po domala vseh razvojnih kazalcih prehitele druge postkomunistične države, ki so imele neprimerno slabše izhodiščne pogoje za prehod v demokracijo.«. V zaključku pa je še poudarila, da »za to, da nismo kulturno zoreli, da nismo dosegli ustreznega blagostanja, da živimo v klimi razrednih spopadov, je v temelju krivo dejstvo, da ob prehodu niso bile v ustrezni meri zamenjane družbene elite«.

Poleg dr. Andreje Valič Zver so na konfereci sodelovali še dr. Michael A. Lange, direktor Fundacije Konrad Adenauer Stiftung v Zagrebu, gospod Srećko Prusina, direktor Fundacije hrvaška državnost, gospod Gordan Jandroković, podpredsednik hvaškega sabora, prof, dr. sc. Damir Boras, rektor zagrebške univerze, ter dr. Lars Hänsel, direktor oddelka Evripa/Severna Amerika, glavnega oddelka za evropsko in mednarodno sodelovanje pri Fundaciji Konrad Adenauer.

Vse objave