Udeležba na mednarodni konferenci o spravi

Ljubljana (5. 6. 2017) - V Muzeju novejše zgodovine Slovenije je danes v organizaciji Friedrich-Ebert-Stiftung in Muzeja novejše zgodovine Slovenije potekala mednarodno konferenca »Soočanje s preteklostjo: Izzivi spravnega procesa v Sloveniji«. Dogodek je potekal pod pokroviteljstvom predsednika Republike Boruta Pahorja. Na okrogli mizi, ki jo je mederiral novinar  Igor E. Bergant, sta sodelovali tudi direktorica SCNR, dr. Andreja Valič Zver in znanstvena sodelavka SCNR dr. Tamara Griesser Pečar.

Na okrogli mizi so sodelovali: Gorazd Bajc, Univerza v Mariboru, Filozofska fakulteta; Tamara Griesser Pečar, Študijski center za narodno spravo, Ljubljana; Bojan Godeša, Inštitut za novejšo zgodovino, Ljubljana; Tvrtko Jakovina, Sveučilište u Zagrebu, Filozofska fakulteta; Andreja Valič Zver, Študijski center za narodno spravo, Ljubljana in Anna Kaminsky, direktorica Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur. Posnetek pogovora: klik na povezavo.

Dr. Andreja Valič Zver.

Dr. Tamara Griesser Pečar.

Soočanje z dogodki druge svetovne vojne in povojnega časa je tema, ki slovensko družbo že desetletja razdvaja. Cilj mednarodnega srečanja je bil soočiti nemške, slovenske in hrvaške znanstvenike ter povabiti k diskusiji o izzivih spravnega procesa v Sloveniji.

Pokrovitelj okrogle mize o spravi predsednik Republike Borut Pahor. Njegov uvodni nagovor si lahko ogledate in poslušate na naslednji povezavi: klik na povezavo. Predsednikov nagovor si lahko preberete tudi v pisni obliki: TUKAJ.

Dr. Anna Kaminsky.

Vse objave