Udeležba na znanstvenem posvetu ob 80 letnici začetka 2. svetovne vojne

Ljubljana (9.9.2019) - Inštitut za novejšo zgodovino pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je v sredo, 4. septembra 2019, priredil znanstveni posvet in okroglo mizo z naslovom 1939–2019 : Osemdeset let od začetka druge svetovne vojne. Na okrogli mizi je sodelovala sodelavka Študijskega centra za narodno spravo dr. Tamara Griesser Pečar, ki je poudarila, da je bilo zgodovinopisje v prejšnjem sistemu propagandno orodje komunistične partije in da je zgodovino potrebno vedno znova revidirati, če dobimo nove podatke, dokumente.

 Organizatorji so v vabilu zapisali: »Na Inštitutu za novejšo zgodovino, kjer raziskovalci že šest desetletij proučujemo čas druge svetovne vojne, smo se odločili za vnovični razmislek o njem. Razprava o historičnem obdobju, raziskovanju in izsledkih raziskav ne nazadnje sodi med temeljne naloge zgodovinopisja. Na posvetu bomo najprej osvetlili procese in razhajanja na idejno-političnem polju, nato pa v obliki okrogle mize soočili zgodovinopisne poglede in interpretacije tedanjega dogajanja«.


Na okrogli mizi je sodelovala sodelavka Študijskega centra za narodno spravo dr. Tamara Griesser Pečar, ki je poudarila, da je bilo zgodovinopisje v prejšnjem sistemu propagandno orodje komunistične partije in da je zgodovino potrebno vedno znova revidirati, če dobimo nove podatke, dokumente.

Vse objave