Umrl dr. Ljubo Sirc

Ljubljana (2. 12. 2016) - V 97. letu starosti je umrl pravnik in ekonomist dr. Ljubo Sirc. Na Študijskem centru za narodno spravo smo ponosni, da smo lahko z njim sodelovali, in žalostni, da nas je zapustil. Ob tem izrekamo sožalje njegovi družini in najožjim sodelavcem.

sircscnr-016-jpgaDr. Ljubo Sirc kot gost na okrogli mizi SCNR leta 2010.

Dr. Ljubo Sirc se je rodil leta 1920 v Kranju v industrialsko-trgovski družini. Po maturi se je vpisal na Pravno fakulteto v Ljubljani. Ob nemški okupaciji leta 1941 so mu v Ljubljano sledili še oče, mati in nekateri sorodniki, saj so izvedeli, da bodo Nemci množično izseljevali v Srbijo. Sirc se je že v času študija povezal s skupino Stara pravda, ki se je po okupaciji priključila Osvobodilni fronti (OF). Ko je Stara pravda protestirala proti prepovedi OF, da bi se odpor organiziral mimo njenega okrilja, je bila izključena iz OF. Sircu je uspelo pred kapitulacijo Italije pobegniti v Švico, od koder je želel poročati o dogajanju v Sloveniji, a ga ni nihče poslušal. Sirc se je nato priključil Peti prekomorski brigadi, s katero se je tudi vrnil v Jugoslavijo. Kot pravnik je leta 1945 diplomiral v Ljubljani. Po vojni se je Sirc zaposlil na tiskovnem uradu slovenske republiške vlade, vendar je že kmalu zašel v nemilost pri tedanjih komunističnih oblasteh, saj je skupaj s Črtomirjem Nagodetom in drugimi somišljeniki razmišljal o organizaciji nekomunistične opozicije. Avgusta 1947 je bil na tako imenovanem Nagodetovem procesu kot domnevni britanski vohun obsojen na smrt, pozneje je bila kazen znižana na 20 let prisilnega dela. V zaporu je preživel sedem let in pol, od tega dve leti v samici.

Leta 1954 je bil Sirc sicer izpuščen iz zapora, a zanj v Jugoslaviji ni bilo ne dela in ne prihodnosti, zato je že leta 1955 preko Italije zbežal v Veliko Britanijo. Tam se je zanj začelo drugo življenje. V Veliki Britaniji si je ustvaril tudi družino. Leta 1960 je na univerzi v Fribourgu v Švici doktoriral iz ekonomije. Deloval kot univerzitetni profesor, od leta 1962 do upokojitve leta 1983 na univerzi v Glasgowu. Je avtor številnih knjig o mednarodni ekonomiji, pri tem je pomemben njegov prispevek h kritiki socializma. Leta 1983 je ustanovil in nato dolga leta vodil londonski inštitut za preučevanje komunističnih gospodarstev (CRCE ali Centre for Research into Communist Economies; od leta 1996 Centre for Research into Post-communist Economies). Živel je v Glasgowu in se redno vračal domov, leta 1992 je kandidiral tudi na predsedniških volitvah v Sloveniji. Za zasluge pri širjenju demokratičnih idej v Vzhodni Evropi mu je angleška kraljica leta 2001 osebno podelila britansko odlikovanje CBE.

Vse objave