Uspešno srečanje članov Platforme v Haagu

Ljubljana (20. 11. 2013) - V Haagu je 12. in 13. novembra potekalo srečanje članov Platforme Evropskega spomina in vesti, kjer so obravnavali primere sojenj nacističnim vojnim zločincem v zadnjem času in izpostavili problematiko prava in pravičnosti tudi pri preganjanju drugih zločinov proti človeštvu v vseh totalitarnih režimih. Zasedanja v Haagu sta se udeležila tudi direktorica SCNR, dr. Andreja Valič Zver in sodelavec SCNR Boštjan Kolarič.

Direktorica SCNR, dr. Andreja Valič Zver je bila ponovno (soglasno) izvoljena v izvršilni odbor Evropske platforme spomina in vesti.

172Člani Izvršnega odbora Evropske platforme (od leve proti desni): Neela Winkelman (izvršna direktorica ), Göran Lindblad (predsednik) iz Švedske, dr. Andreja Valič Zver iz Slovenije, Pawel Ukielski iz Poljske in Szolt Szilagyi iz Romunije.

Boštjan Kolarič je v panelu »EU citizens right to justice and totalitarian crimes«, predstavil problematiko zločinov totalitarizmov v Sloveniji.

IMG_2355Boštjan Kolarič med predavanjem.

162V panelu »Roots of Totalitarianism« pa so v diskusiji sodelovali Stephane Courtois, Laszlo Toekes in Vytautas Landsbergis.

Ob tej priložnosti je bila v Haagu odprta tudi mednarodna potujoča razstava »Totalitarizmi v Evropi«, ki je v začetku letošnjega leta že gostovala tudi v Sloveniji.

167Direktorica SCNR dr. Andreja Valič Zver z Stephanom Courtoisom, svetovno znanim avtorjem Črne knjige komunizma. 

Vse objave