V Berlinu srečanje institucij, zadolženih za dokumente tajnih policij

Ljubljana (4. 11. 2015) – V Berlinu je 19. in 20. oktobra v organizaciji t. i. »Gauckovega inštituta« potekalo srečanje članic »Evropske mreže uradnih institucij, zadolženih za dokumentarno gradivo tajnih policij«, ki se ga je udeležil tudi Študijski center za narodno spravo.

IMG_5481

Članice te evropske mreže so Bolgarija, Češka, Madžarska, Nemčija, Poljska, Romunija in Slovaška. Slovenija sicer ni članica, imata pa dve slovenski instituciji, Arhiv Republike Slovenije in Študijski center za narodno spravo, status opazovalca. Tako je na tokratnem srečanju Študijski center zastopala dr. Tamara Griesser Pečar.

IMG_5482

Razprava na zasedanju je bila namenja temu, kako so se posamezne države spopadle s krivicami propadlega komunističnega režima. Med zasedanjem so odprli tudi potujočo razstavo, ki jo je pripravila Evropska mreža z naslovom »Z vsemi sredstvi. Komunistična tajna policija in vsakdanje življenje«, ki daje vpogled v ideologijo in prakso komunističnih tajnih policij za železno zaveso. Razstava bo na ogled tudi v številnih evropskih mestih.

Vse objave