Vabilo na počastitev vseevropskega dneva spomina na žrtve totalitarnih režimov , Rajhneburg 2009

Ob vseevropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov vas vljudno vabimo na javno predvajanje filma

ANGELA VODE, SKRITI SPOMIN (režija: Maja Weiss, scenarij: Alenka Puhar, Maja Weiss in Ana Lasić) v nedeljo, 23. avgusta 2009 ob 19. uri, na gradu Rajhenburg v Brestanici.

Angela Vode je bila učiteljica, publicistka, predvojna komunistka in soustanoviteljica OF, borka za pravice žensk. Ker se ni strinjala z ideologijo Komunistične partije, tudi glede pakta Ribbentrop-Molotov, je bila kmalu po začetku druge svetovne vojne izključena iz partije. Bila je žrtev vseh treh totalitarizmov, tj. fašizma, nacizma in komunizma. Med vojno je bila zaprta v italijanskih zaporih, kasneje pa poslana v nemško koncentracijsko taborišče Ravensbrück. Po koncu vojne je bila na Nagodetovem procesu leta 1947 obsojena na dvajsetletno zaporno kazen, ki jo je prestajala tudi na gradu Rajhenburg. Izpuščena je bila leta 1953, vendar ji je bila trajno prepovedana pravica do dela in so jo do smrti 1985 preživljali sorodniki. V 70. letih je skrivaj napisala avtobiografijo Skriti spomin, kjer je opisala razmere med drugo svetovno vojno, zakulisna dogajanja v komunistični partiji, bivanje v komunističnem zaporu in životarjenje po izpustitvi. Knjigo je leta 2004 izdala založba Nova Revija, štiri leta kasneje pa je Kulturno-umetniški program Televizije Slovenija po knjigi posnel televizijski film.

Evropski parlament je 2. aprila 2009 sprejel Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, v kateri je pozval k razglasitvi 23. avgusta, dneva, ko je bil podpisan pakt Ribbentrop-Molotov, za vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Na Študijskem centru za narodno spravo smo se odločili, da bomo letos v Sloveniji prvič obeležili ta dan. Prireditev bomo organizirali v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, Občino Krško in Televizijo Slovenija.

Zaradi omejenega števila sedežev v dvorani vas vljudno prosimo, da najkasneje do četrtka, 20. avgusta 2009, potrdite udeležbo na elektronski naslov info@scnr.si  ali po telefonu 01/230 67 00.

                                                                                                  Mag. Andreja ValičVse objave