Vabilo na predstavitev knjige Jeruzalem ob Soči v novogoriški knjižnici

Goriška knjižnica Franceta Bevka vabi na predstavitev knjige dr. Renato Podbersič "Jeruzalem ob Soči", ki bo v četrtek, 8. marca 2018, ob 18. uri v prostorih te knjižnjice.

Knjiga Jeruzalem ob Soči simbolno prihaja iz tiskarne ob 150. obletnici sprejema tedanje avstrijske ustave iz decembra 1867, ki je odpravila omejitve glede naseljevanja, preseljevanja in priseljevanja, posesti, nepremičnin in opravljanja pridobitnih dejavnosti, tudi za Jude. V knjigi je podrobneje predstavljena in analizirana skupnost, ki je dolga stoletja dajala pomemben pečat Gorici in njeni deželi. Šlo je za heterogeno skupnost, ki so jo sestavljali tako verni kot tudi asimilirani in sionistično usmerjeni Judje. Prvo svetovno vojno in razpad habsburške monarhije je preživela le judovska skupnost v Gorici, ki so se ji že leta 1893 priključili tudi maloštevilni preostali Judje v Gradišču ob Soči.

Knjiga pomeni kakovosten prispevek k poznavanju preteklosti obmejnega prostora in obenem vpogled v širši zgodovinski kontekst, kot ga oriše slovenski poznavalec judovske zgodovine. (vir besedila: dr. Renato Podbersič) Z avtorjem se bo o knjigi pogovarjal prof. Boris Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine sinagoga Maribor. Prijazno vabljeni!Vse objave