Vabilo na tiskovno konferenco

Vabimo vas na tiskovno konferenco ob obeležitvi vseevropskega dneva spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki bo v četrtek, 19. 8. 2010 ob 11. uri v prostorih Študijskega centra za narodno spravo na Tivolski 42 v Ljubljani.

Na tiskovni konferenci bodo spregovorili organizatorji letošnjega spominskega dneva predstavniki Študijskega centra za narodno spravo, Občine Komen, Inštituta dr. Jožeta Pučnika in Društva slovenskih izobražencev iz Trsta.

Predstavljena bo knjiga

POROČILO O POBOJIH

Vmesno poročilo o raziskovanju povojnih množičnih pobojev Preiskovalne komisije Državnega zbora Republike Slovenije o raziskovanju povojnih množičnih pobojev, pravno dvomljivih procesov in drugih tovrstnih nepravilnosti, ki jo je vodil dr. Jože Pučnik.

Slovesnost ob vseevropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov bo v ponedeljek, 23. avgusta 2010, ob 19. uri, na gradu Štanjel na Krasu.

Osrednji govornik bo slovenski pisatelj iz Trsta BORIS PAHOR.

Sledilo bo predvajanje dokumentarnega filma SONJA o trpljenju Primorcev pod fašizmom.

Evropski parlament je aprila 2009 sprejel Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, v kateri je pozval k razglasitvi 23. avgusta, dneva, ko je bil podpisan pakt Ribbentrop-Molotov, za vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Organizatorji letošnje slovesnosti želimo ob tej priložnosti opozoriti na trpljenje in se spomniti fašističnega preganjanja Slovencev na Primorskem. K temu nas vodita dve pomembni obletnici, in sicer 90. obletnica požiga slovenskega Narodnega doma v Trstu in 80. obletnica bazoviških žrtev.

Vljudno vabljeni!Vse objave