Švedska ob 23 avgustu: "Dan proti totalitarizmom, praznovanje svobode"

Ljubljana (28.8.2009)  - V Stockholmu, glavnem mestu Švedske, je imela 23. avgusta 2009 švedska ministrica za evropske zadeve Cecilia Malmström uvodni govor ob prvem mednarodnem spominskem dnevu na žrtve komunizma in nacionalsocializma ter ob praznovanju dvajsete obletnice padca železne zavese.

ministrica1

"Danes prvič praznujemo mednarodni dan proti totalitarnim režimom, kar je odlična pobuda Evropskega parlamenta in Sveta Evrope. Današnji dan je za slovesno spominjanje zelo primeren, saj je bil natanko pred sedemdesetimi leti podpisan pakt Ribbentrop-Molotov, ki je vodil v strašno drugo svetovno vojno, milijone mrtvih in žrtve holokavsta.

Danes praznujemo tudi dvajsetletnico padca Berlinskega zidu, kar je vodilo v svobodo in demokracijo v nekdanjih diktaturah in omogočilo ponovno združevanje Evrope. To je prav zares vredno praznovanja in počaščena sem, da lahko govorim na današnji slovesnosti," je med drugim povedala ministrica Malmströmova.

"Močna podpora, ki jo švedska ministrica za evropske zadeve izkazuje spominskemu dnevu, je še posebej pomembna v času švedskega predsedovanja Evropski uniji, ki sovpada s številnimi pomembnimi obletnicami. To zgodovinsko leto Švedski omogoča, da izkaže svojo trdno zavezanost k spoštovanju človekovih pravic, svobode in demokracije v času praznovanja dvajsetletnice osvobojene in ponovno združene Evrope," je poudarila Camilla Andersson, ustanoviteljica Zveze 1989-2009.

stockholm

Slovesnost ob spominskem dnevu se je odvijala v središču Stockholma, na trgu, kjer so se nekoč ob ponedeljkih zbirali tisoči ljudi v podporo osvoboditvi baltskih držav izpod komunizma. Na slovesnosti, ki so se je udeležili številni predstavniki iz sveta politike, kulture in civilne družbe, so govorili tudi pomembni švedski poslanci: Anna Kinberg-Batra, predsednica parlamentarnega odbora za zadeve Evropske unije, Birgitta Ohlsson in Gustav Blix, člana parlamentarnega odbora za zunanjo politiko ter Fredrik Malm, član parlamentarnih odborov za šolstvo in kulturo.

Več na povezavi: klik.Vse objave