1. video dogodek: Video pričevanje Pauline Dolinar in Mire Kosem Borštnik

Spoštovani prijatelji, sodelavci, vsi ki spremljate delo Študijskega centra za narodno spravo

Razmere, s katerimi se soočamo zadnjih nekaj mesecev in tednov nam onemogočajo, da bi se srečevali na skupnih dogodkih, okroglih mizah, konferencah in drugih oblikah druženja.

Da ne bi izgubili stika z vami, našim zvestim občinstvom, bomo še vedno nadaljevali z organizacijo dogodkov, vendar v nekoliko drugačni obliki, ki nam jih narekujejo spremenjene razmere. Pošiljali vam bomo krajše predstavitve, pogovore, razmišljanja, pričevanja in vas seznanjali z aktualnostmi v video obliki in zapisih, ki jih boste prejemali po elektronski pošti in bodo dostopni na naši spletni strani www.scnr.si

Med drugim vam bomo predstavili pričevanja, ki smo jih posneli na različnih celinah, kjer živijo Slovenci, zadnjo številko Dilem, se srečali s publicistom Ivom Jevnikarjem na pogovoru ob 100. obletnici požiga Narodnega doma, predstavili knjigo, ki vas bo peljala v čase socializma, se spomnili 100. obletnice rojstva Alojzija Šuštarja in njegove vloge pri osamosvajanju Slovenije, odstirali zamolčane žrtve, pogledali na spletno stran Zakladnica spominov in še kaj.

Vabimo vas, da nas spremljate preko video posnetkov, spletne strani in socialnih omrežij in nam prisluhnete. Posnetke posredujte tudi tistim, ki jim uporaba računalnika ni najbolj domača, blizu pa jim je zanimanje za novejšo slovensko zgodovino. Veseli bomo vašega virtualnega obiska in odziva!

 1. video dogodek

Video pričevanje Pauline Dolinar in Mire Kosem Borštnik

Danes vas vabimo k ogledu pričevanja sester Mire in Pauline, ki pripovedujta zgodbo o begunstvu njihove družine. Adamičevi iz Sodražice so morali zaradi med in povojnega komunističnega nasilja zapustiti rodno deželo Slovenijo. Oče Tone se je maja 1945 s tisoči slovenskih beguncev umaknil na avstrijsko Koroško in od tam v Ameriko. Mama Pavla se mu je z otroki pridružila šele po desetih letih. Za seboj so pustili vse imetje, sorodnike, prijatelje, cerkveno in vaško skupnost. Kmalu so se vključili v življenje med Slovenci v Clevelandu, v njihovih srcih pa je ostala velika ljubezen do domovine Slovenije.

Pričevanje je bilo posneto oktobra 2011 v Clevelandu (ZDA), ob obisku sodelavk Študijskega centra za narodno spravo pri članih tamkajšnje slovenske skupnosti. Pogovor je vodila Marta Keršič, posnela ga je Jelka Piškurić, za objavo pa sta ga pripravili Mirjam Dujo Jurjevčič in Marta Keršič.

Na podlagi posnetega pričevanja je v okviru Študijskega centra za narodno spravo izšla knjižica z naslovom »Jaz vem, da sem Slovenka, jaz ljubim domovino!« avtoric Marte Keršič in Jelke Piškurić in jo lahko naročite po pošti na naslovu info@scnr.si ali po telefonu 01 230 67 00.

Vabljeni k ogledu in poslušanju pričevanja na spodnji povezavi!

https://zakladnicaspominov-scnr.si/paulina-f-dolinar-in-mira-kosem-borstnik/ 

Vse objave