Vrh Sv. Trije Kralji - spominska slovesnost ob 20. letnici postavitve farne plošče v spomin na med- in po vojni umorjene farane

Ljubljana (9. 9. 2013) - V nedeljo, 8. septembra 2013 se je na Vrhu Sv. Treh Kraljev zbrala velika množica romarjev, ki so se udeležili spominske maše in spravne slovesnosti, ki je nato sledila pred farnimi ploščami na pokopališču.

IMG_9393

Mašo je vodil kanonik ljubljanske nadškofije Janez Celar. Osrednja govornica na slovesnosti je bila direktorica Študijskega centra za narodno spravo (SCNR) dr. Andreja Valič Zver. Zbrane je spomnila na dolg slovenske države in družbe na vse pomorjene, ki še danes nimajo svojih grobov. Opozorila je na dediščino Hude jame in ostalih grobišč, ki ne smejo postati neka vsakdanjost, ob kateri se ne ustavimo več. Zbrane je spomnila na izjavo o nadaljevanju spravnega procesa, ki jo je novembra 2012 javnosti posredoval SCNR z ostalimi sodelujočimi. Izjava z naslovom 'Demokracija zahteva odgovoren odnos do preteklosti, sedanjosti in prihodnosti' v 6. točkah predlaga, kaj je v slovenskem prostoru potrebno narediti za dokončanje delitev med ljudmi in za potrebno spravo, ki nam edina omogoča varno in demokratično prihodnost.

IMG_9424

Večji del vrhovske fare je od začetka vojne, leta 1941 spadal v italijansko okupacijsko območje. Prve žrtve s strani domačih terencev so bile v letu 1942. 15. oktobra je bila na Vrhu Sv. Treh Kraljev ustanovljena vaška straža. Vanjo so se vključili vsi domači fantje in možje. Od tam so stražarji hodili na patrulje in skrbeli za varnost domačinov.  Ovirali so partizanske premike in skrbeli za zaščito terena vse do Žirov.

Ko je bilo leta 1943 organizirano domobranstvo, je bil na Vrhu nastanjen dislocirani vod 41. domobranske čete, ki ga je vodil Franc Grdadolnik. 41. četa je imela sicer sedež v Rovtah. Ob koncu vojne so šli na Koroško vsi, ki so bili pri domobrancih. Od tam so bili vrnjeni in umorjeni. Več družin je bilo hudo prizadetih. V eni družini je bilo 6 umorjenih, v dveh družinah po 5. Skoraj ni bilo hiše, ki ne bi imela žrtev. Skupno število žrtev je 71 . Od tega je bilo leta 1945 umorjenih 61. Neverjetni krvni davek, za tako majhno župnijo, ki danes šteje okoli 370 duš, nekdaj pa jih je bilo okoli 600.

IMG_9431

Vse objave