»Vsako leto eno ime – Neznani slovenski pravičniki iz Prekmurja in Primorske«

Ljubljana (25. 1. 2013) – Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta je včeraj v Univerzitetni knjižnici Maribor potekalo že tradicionalno znanstveno srečanje »Vsako leto eno ime – Neznani slovenski pravičniki iz Prekmurja in Primorske«. Srečanje je pripravil Center judovske kulturne dediščine sinagoga Maribor, ki ga vodi dr. Marjan Toš. Na znanstvenem srečanju je sodeloval tudi mag. Renato Podbersič, sodelavec SCNR. Predstavil je referat »Učitelj Andrej Vendramin – neznani pravičnik iz Solkana«.

Znanstveno srečanje pod naslovom “Šoa – spominjamo se” sodi v okvir prireditev, ki jih tudi v Sloveniji organiziramo ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve  holokavsta. Leta 2005 je namreč Generalna skupščina OZN datum osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz, 27. januar 1945, razglasila za mednarodni dan spominjanja na žrtve holokavsta. Slovenija je začela ta dan uradno obeleževati leta 2008.

Po koncu znanstvenega srečanja so si udeleženci ogledal tudi mednarodno potujočo razstavo »Ana Frank – zgodba za sedanjost«, ki je postavljena na Prvi gimnaziji v Mariboru. Odlično pripravljeno vodstvo po razstavi zagotavljajo dijaki gimnazije pod mentorstvom prof. Borisa Hajdinjaka.

Vse objave