ZGODOVINSKA POLETNA ŠOLA 2014

ZGODOVINSKA POLETNA ŠOLA Datum: 27. in 28. avgust 2014 Kraj dogajanja: Ljubljana, Kamniška Bistrica, grad Turjak Namestitev: Hčere Marije Pomočnice, Gornji trg 21, 1000 Ljubljana Začetek: četrtek,  27. avgust 2014 ob 8. 30, ko se zberemo na Gornjem trgu 21, Ljubljana

Zaključek: petek, 28. avgust 2014, kjer bo ob 20. uri na gradu Turjak svečanost ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov (predvidoma se bo prireditev zaključila ob 21.30 uri). Vabljeni tudi starši udeležencev, ko svoje otroke po končani prireditvi odpeljejo domov.

Organizatorji: Študijski center za narodno spravo (SCNR) in Študijsko raziskovalni center za družino (ŠRCD)

Kontakt: 01 /230 67 05 (Marta)   01/230 67 04 (Neža),  info@scnr.si

Kaj prinesti s seboj: -    obleko in obutev, primerno glede na vreme -    dežnik (za primer dežja) -    spalno vrečo (spimo sicer v posteljah, a brez posteljnine) -    pisalo, kakšen inštrument (kitaro,…)

Kotizacija: -    20 € na udeleženca. Prispevek vključuje organizacijo šole, stroške bivanja, hrano, prevoze in ves potrebni material za izvedbo šole. Po poslani prijavi vam pošljemo račun. Prijava je potrjena s plačanim prispevkom.

Plakat zgodovinska poletna šola

Program

Z zgodovinsko poletno šolo želimo dijakinjam in dijakom, študentkam in študentom ponuditi paleto zanimivih, strokovnih in aktivnih vsebin, preko katerih se bodo seznanili z delom v Arhivu Republike Slovenije, si ogledali knjižno in dokumentarno gradivo Slovencev po svetu, ki je shranjeno v D - fondu NUK- a v Ljubljani, si ogledali dokumentarni film Zamolčani - Moč preživetja in se pogovarjali z režiserjem filma, se srečali s pričevalcem polpretekle slovenske zgodovine, obiskali ene redkih ohranjenih zaporniških celic na slovenskih tleh, si ogledali množično grobišče v Kamniški Bistrici, sodelovali na delavnici z naslovom Pravi pogum, si ogledali mednarodno razstavo in se udeležili slovesnosti ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov. Seveda bo program vseboval tudi sproščujoče vsebine, od obiska dogajanja v okviru poletja v stari Ljubljani do družabnosti.

Več: Program - razporeditev po urah.

Cilji poletne zgodovinske šole:

-    Z njo želimo nagovoriti mlado generacijo (dijake in študente), ki jih zanima nedavna slovenska preteklost. Sledimo sodobnim smernicam, ki poudarjajo, da je prav razumevanje preteklosti pogoj za odgovorno in strpno delovanje v sedanjosti in prihodnosti. -    Preko zgodovinske šole želimo mladim omogočiti vzgojo za demokracijo, strpnost, sočutje in razumevanje drugačnosti. -    Program, ki ga ponujamo v okviru poletne šole ni vključen v redni šolski program in zato razširja možnosti seznanjanja s preteklostjo na večplasten in inovativen način. -    K sodelovanju smo povabili strokovnjake, ki so eksperti na svojem področju in lahko ponudijo kvalitetne informacije o vsebinah, s katerimi se vsakodnevno srečujejo pri svojem delu. -    Udeleženci šole se bodo srečali z živimi pričami, ki bodo spregovorile o izkustvenem doživetju iz preteklosti. To mladim ponuja možnost, da skozi osebno oziroma družinsko zgodbo spoznajo del narodove preteklosti. -    Mladim želimo omogočiti, da preko aktivne vključitve v delavnice in preko risanja družinskega drevesa oblikujejo osebno držo v odnosu do najhujših oblik kršenja človekovih pravic in svoboščin. -    Mladim bomo omogočili aktivno in prijetno druženje tudi v času počitnic.

Namestitev

zemljsol

PRIJAVNICA Prijavnica slika za na splet

Natisni prijavnico: KLIK NA POVEZAVO.

Vse objave