ZGODOVINSKA POLETNA ŠOLA ZA MLADE

Letošnjemu dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov smo na Študijskem centru za narodno spravo dodali posebno noto s tem, da smo prvič organizirali zgodovinsko poletno šolo za mlade. Kot izziv pri pripravi programa smo si vzeli pogosto slišano tezo, da mladih preteklost ne zanima, da je zgodovina nekaj dolgočasnega in namenjenega starejši populaciji, da so mladi pač zazrti v današnji in prihodnji trenutek. Priznavamo, da izziv res ni bil lahek, a smo nanj dobili več kot presenetljiv odgovor in spodbudne odzive mladih.

Ogled NUKaOgled NUK-a.

Z zgodovinsko poletno šolo smo nagovorili mlado generacijo, dijake in študente, ki jih zanima nedavna slovenska preteklost. Sledili smo sodobnim smernicam, ki poudarjajo, da je prav razumevanje preteklosti pogoj za odgovorno in strpno delovanje v sedanjosti in prihodnosti. Preko zgodovinske šole smo mladim omogočili vzgojo za demokracijo, strpnost, sočutje in razumevanje drugačnosti. Program, ki smo ga ponudili v okviru poletne šole, ni vključen v redni šolski program in zato razširja možnosti seznanjanja s preteklostjo na večplasten in inovativen način. K sodelovanju smo povabili strokovnjake, ki so eksperti na svojem področju in lahko ponudijo kvalitetne informacije o vsebinah, s katerimi se vsakodnevno srečujejo pri svojem delu. Udeleženci šole so se srečali z živimi pričami, ki so spregovorile o izkustvenem doživetju iz preteklosti. To mladim ponuja možnost, da skozi osebno oziroma družinsko zgodbo spoznajo del narodove preteklosti. Posebno doživetje je vsekakor pomenil sprejem pri ameriškem veleposlaniku gospodu Josephu A. Mussomeliju in srečanje s predsednikom države gospodom Borutom Pahorjem na osrednji spominski svečanosti na Turjaku, kjer so mladi tudi zaključili svoje dvodnevno seznanjanje s preteklostjo. Predsedniku Pahorju so izročili brošuro s programom šole in mu v sproščenem klepetu povedali, kaj jim je šola prinesla.

Ambassador Mussomeli with the Summer History School participants (Photo State Department)Udeleženci zgodovinske poletne šole pri ameriškem veleposlaniku Mussomeliju.

Udeleženec zgodovinske poletne šole Ivan Kramberger je o svojih vtisih zapisal:

V organizaciji  Študijskega centra za narodno spravo in Študijsko-raziskovalnega centra za družino je med 27. in 28. avgustom 2014 potekala zgodovinska šola, z naslovom »STOP TOTALITARIZMOM«. Zgodovinska šola se je odvijala na različnih lokacijah, njen namen pa je bil seznaniti mlade, da je potrebno s spoštljivostjo zreti v preteklost, razumno živeti sedanjost in spravno načrtovati prihodnost.

Ogled Arhiva RSOgled Arhiva Slovenije

Z gostoljubjem sester Hčera Marije Pomočnice na Gornjem trgu v Ljubljani in skrbnim vodenjem sodelavcev obeh zavodov smo preživeli dva, spominov vredna dneva. Pot nas je najprej vodila na organiziran ogled Arhiva Republike Slovenije, kjer smo se seznanili z delom v restavratorski delavnici in knjigoveznici ter obiskali dislocirano enoto Arhiva RS. Tam smo imeli pogovor s skrbniki arhivskega gradiva iz obdobja medvojnega in povojnega časa. Od tam smo se odpravili v  Narodno univerzitetno knjižnico. V njej se skriva tudi posebna zbirka imenovana Zbirka tiskov Slovencev zunaj Republike Slovenije, ki je naslednica t. i. D fonda, v okviru katerega so v letih po drugi svetovni vojni zbirali in hranili publikacije, ki so bile prepovedane iz moralno-političnih razlogov. Danes se zbirka dopolnjuje z gradivom številnih slovenskih izseljencev ali njihovih potomcev, razseljenih po svetu.

Pričevanje A. AplencaPogovor z Andrejem Aplencem, nekdanjim taboriščnikom na Golem otoku.

Srečanje z g. Jožetom MožinoPogovor z Jožetom Možino.

Sledilo je kosilo, nato pa nas je pred Narodno galerijo pričakala direktorica Študijskega centra dr. Andreja Valič Zver in nam predstavila delo zaposlenih na Študijskem centru ter nas seznanila s potekom spravnih procesov v različnih evropskih državah. Sledil je sprejem pri njegovi ekscelenci Josephu A. Mussomeliju, veleposlaniku ZDA v Sloveniji. Ob sproščenem pogovoru smo se med drugim dotaknili krize vrednot, ki vladajo v naši državi. Iz rok veleposlanika smo simbolno prejeli spominski medaljon z verzom »Ker v srcu dobro mislimo«. Obisk smo zaključili z ogledom spominske plošče pred ameriško ambasado, ki je bila postavljena v spomin na vse žrtve totalitarnih režimov in ob njej položili rdeči nagelj. Od tam smo se napotili na Beethovnovo ulico 3, kjer nas je že čakal Andrej Aplenc, bivši politični zapornik. Razkril nam je svoje težko obdobje in čas, ki ga je kar dvakrat, najprej kot dijak, nato kot študent, preživel v političnem zaporu na Golem otoku. Ob tem smo si ogledali tudi edine še ohranjene zapore Službe državne varnosti, ki so služili za zapiranje političnih zapornikov. Večer smo zaključili s sprehodom skozi staro Ljubljano in si privoščili kepico sladoleda.

Dr. Andreja Valič Zver o spravnem procesu v evropskem prostoruDr. Andreja Valič Zver o spravnem procesu v evropskem prostoru.

Naslednji dan smo si ogledali pretresljiv film zgodovinarja in režiserja Jožeta Možine, Zamolčani – moč preživetja, ki je v letu predvajanja sicer dvignil mnogo prahu, je, a bil kljub temu dostopen javnosti in smo se na ta način Slovenci prvič srečali z odkritim pristopom do medvojnih in povojnih pobojev. Pred kosilom smo sodelovali v delavnici o soočanju in premagovanju travm z naslovom Pravi pogum, ki sta jo za nas pripravila dr. Tomaž Erzar in Vesna Mirt Čampa. Po kosilu pa je sledil ogled množičnega grobišča v Kamniški Bistrici, kjer sta nam zgodovinar dr. Damjan Hančič in mag. Igor Podbrežnik pripravila zgodovinsko  uro na temo povojnih pobojev na Kamniškem.  Zgodovinsko šolo smo zaključili na gradu Turjak, kjer smo bili gostje osrednje spominske svečanosti ob evropskem dnevu vseh žrtev totalitarnih režimov. Tam smo svoje vtise predstavili tudi predsedniku države gospodu Borutu Pahorju, ki nam je z zanimanjem prisluhnil.

Ogled grobišča v Kamniški BistriciObisk grobišča v Kamniški Bistrici.

Dva dneva druženja in spoznavanja naše zgodovine sta nas naučila, da naš namen ne sme biti samo odpiranje starih nezaceljenih ran preteklosti, ampak v sedanjosti in v prihodnosti spraviti žrtve in povzročitelje, naj si sežejo v roke in odpustijo dogodke preteklosti, ki bodo zanamcem v opomin, da se zgodovina ne ponovi.

Odzivi mladih udeležencev zgodovinske šole: »Všeč so mi bili predvsem gostje (g. Možina in g. Aplenc), mislim da so njihove zgodbe ogromno vredne, širijo obzorje, oblikujejo poslušalce.« "Všeč so mi bila vsa pričevanja, tako v filmu Zamolčani- Moč preživetja, kot iskrenost in resničnost, ki sta veli iz pogovora z g. Aplencem." "Ena boljših reči mi je bil obisk Arhiva RS, saj si prej dela arhivistov nisem znala predstavljati." »Hvala vam za vašo sproščenost, prijaznost, pripravljenost na odgovarjanje na naša vprašanja. V kratkem času smo videli in izvedeli ogromno novega. Zelo ste mi pomagali pri sprejemanju tega dela naše zgodovine." "Ena boljših izkušenj je bil prav gotovo tudi obisk pri veleposlaniku g. Mussomeliju, saj tega sama verjetno ne bi doživela." Erika: »Hvala za izredno bogata dneva, ki sta mi omogočila vpogled v ta boleč del naše zgodovine. Prepričana sem, da bom od zdaj dalje veliko lažje razumela preteklost in s tem tudi sedanjost.« Lovro: "Nimam graje zato mam pohvale." :) »Upam, da se še vidimo. Lahko bi podrobneje spoznali obdobje slovenskega osamosvajanja, žrtve in napore, ki so bili potrebni, da smo dobili svojo državo

Vse objave