6. video dogodek: Video pričevanje Jože Tominc

Tokrat vas vabimo k ogledu pričevanja Jožeta Tominca, ki je  nedolgo nazaj  (11. aprila 2021) v 69. letu starosti umrl v Argentini. Starša Jožeta Tominca sta bila rojena v župniji Šentjošt nad Horjulom. Po vojni sta se kot begunca umaknila na Koroško. Z vetrinjskega taborišča sta bila premeščena v Spittal. V tem času sta se poročila, rodila se jima je prva hčerka Marjanca. Po treh letih bivanja v taboriščih, so se decembra 1948 z družino izselili v Argentino, kjer so bili najprej nastanjeni v migrant hotelu.

Jožetov ata je bil vešč marsikakšnega dela in je ogromno pomagal pri gradnji slovenske skupnosti v Argentini. Po poklicu je bil mizar in je postal oskrbnik slovenskega doma na Pristavi v Buenos Airesu. Rad je kuhal in pekel ter je večkrat poskrbel za prehrano na različnih slovesnostih in praznovanjih med Slovenci. Slovenijo je zelo pogrešal, zato je na različne načine ohranjal spomine na rodno vas, kljub temu se mu ni uresničila želja, da bi se nekoč vrnil. Skupaj z ženo je pokopan v Argentini.

Jože se je spominjal, da v času njegove mladosti ni bilo zaželeno, da bi se Slovenec ali Slovenka poročil z Argentincem ali Argentinko. V njihovi družini je bilo pet otrok in so se vsi poročili z Argentinci. S tem so tvegali, da so bili izločeni iz slovenske skupnosti, kar jih je močno prizadelo. Posledično tudi njihovi otroci niso obiskovali slovenskih šol in šele danes, po več desetletjih spoznavajo domovino svojih starih staršev. Prevzeli pa so ljubezen do Slovenije. Jožetova želja je bila, da bi se morda vnuki in vnukinje naučili slovensko. Ponosen je bil na starše in je od leta 1992 z ženo večkrat obiskal Slovenijo. Pričevanje, ki je bilo posneto novembra 2014 na njegovem domu je zaključil z besedami, da bo Slovenijo ljubil do smrti.

Pričevanje je v Buenos Airesu posnela Marta Keršič, za objavo pa sta ga pripravili Marta Keršič in Mirjam Dujo Jurjevčič.

Prisluhnite spominom Jožeta Tominca iz Argentine na spodnji povezavi:

https://zakladnicaspominov-scnr.si/joze-tominc-2/ 

Vse objave